fbpx

Ruská kuchyně: nejlepší a nejvyhlášenější jídla ruské gastronomie

Speciality a jídla z Ruska

Pokud se vydáte do Ruska, ani zde nezapomeňte ochutnat místní jídla. I v Rusku totiž můžete narazit na zajímavé a dobré pochoutky. Ruská jídla jsou často založena na surovinách, které jsou typické i u nás. Zároveň se jedná i o suroviny, které mohly i v dřívější době vydržet dlouhou zimu. V Rusku se často můžete setkat s nakládanou zeleninou. Neméně obvyklé není ani používání hub, které se také mohou nakládat či naopak sušit. Další populární surovinou je zakysaná smetana, kterou najdete pomalu u všeho.


Naopak do ruské kuchyně nepatří tolik maso, jak je u nás zvykem. Je to z toho důvodu, že v minulosti Rusové jako ortodoxní křesťané drželi během roku dlouhou dobu půst. Výjimkou jsou především recepty pocházející od kočovných Tatarů, kteří si libovali v jehněčím mase či ražniči.

Ruská kuchyně je velmi provázaná s kuchyní Ukrajiny. Mnoho ruských receptů tak pochází od tohoto západního souseda, či jsou rozšířené na obou stranách hranice. Trochu překvapivé může být propojení s kuchyní Francie. Ruská šlechta a vyšší vrstvy společnosti v Petrohradě či v Moskvě si totiž zvaly k sobě francouzské kuchaře.

Ruská jídla – nakládaná zelenina na trhu v Rusku

Polévky

Pro Rusko a vůbec kuchyni východní Evropy jsou typické husté polévky, které se podávají s chlebem. Základem bývají uzeniny, maso a zelenina. Často jsou dost syté na to, aby spolu s pečivem vystačily rovnou na celý oběd či večeři. Jako pečivo se běžné podává bílý chléb, ale existují i výjimky. Jednou z těch výjimek je žitný borodínský chléb, do kterého se přidává melasa a má tmavě hnědou barvu. Tento chleba se ale běžně k polívce nedává.

Okroška

Okroška je studená zeleninová polévka, která vznikla právě v Rusku. Základem polévky jsou vařené brambory, vejce a vařené maso. Dále se do polévky přidává klobása a kvas (fermentovaný žitný nápoj). Tato polévka je oblíbená obzvlášť při horkých letních dnech.
Tradiční polévkou je také boršč, polévka z červené řepy. Základem této polévky je stále masový vývar a mimo řepy se do polévky přidávají brambory, zelí, cibule či mrkev. Nicméně o původ této polévky vede Rusko doslova válku s Ukrajinou. Ukrajina dokonce chce přidat „ukrajinský boršč“ na UNESCO a nařkla Rusy z toho, že jim ukradli národní polévku. Společné mají ale obě země v tom, že polévka patří mezi nejoblíbenější na obou stranách hranic.

Jídla a speciality z Ruska – okroška

Soljanka

Soljanka také patří mezi nejznámější ruské polévky. Hustá kořeněná polévka plná dobrot má lehce kyselou chuť. Existují tři druhy soljanky lišící se v základu. Základem může být maso, ryby nebo houby. Do tohoto základu se poté přidávají ingredience, jako nakládané okurky, zelí, rajčata, cibule, nasolené houby, smetana či kopr. Někdy se může dochutit i citronovou šťávou.

Ruská jídla – soljanka

Rassolnik

Rassolnik je polévka založená na nakládaných okurkách, která se velmi rozšířila nejen pro účinky na léčbu kocoviny. Polévce dal jméno nálev, ve kterém se okurky uchovávají a který se používá při vaření. Dále patří do polévky maso z vepřových nebo hovězích ledvin. Šči je další kyselá zeleninová polévka.

Ruská polévka rassolnik

Hlavní jídla

Hovězí stroganoff

Nejvýznamnějším ruským omáčkovým jídlem je hovězí stroganoff. Základem jsou hovězí nudličky. Ty se orestují na oleji s cibulí a poté se přimíchají žampiony, kyselá okurka, smetana nebo protlak. Nejčastěji se toto jídlo podává s rýží. Jídlo bylo pojmenováno po podle vlivné moskevské rodiny obchodníků Stroganovů.

Hovězí stroganoff s rýží – ruské speciality

Pelmeně

Pelmeně jsou malé taštičky z tenkého těsta, které se dělají na sladký i slaný způsob. Nejvíce se plní směsí kořeněného mletého masa. Poté se vaří ve vodě a podávají se s máslem nebo smetanou. Pelmeně pravděpodobně pochází z oblasti kolem Uralu od domorodých Sibiřanů. Tuto pochoutku známe často z Polska jako pierogi, ale pozor. Pirohy (pirožky) v Rusku jsou něco trochu jiného. Vareniky jsou v podstatě to samé jídlo jako pelmeně. Avšak jsou sladké a plní se ovocem a původ je přiřazován Ukrajině.

Ruské taštičky – vareniky jídla z Ruska

Pirožky

Pirožky jsou také masovou kapsou. Ta se ale dělá z kynutého těsta. Plní se mletým libovým masem, vejci či zelím s houbami. Existuje i sladší varianta s tvarohem. Nakonec se pirožky tepelně upravují tak, že se pečou v troubě.

Ruské pirožky – pečené taštičky

Kroška kartoška

Kroška kartoška je brambora pečená ve slupce. Ta se rozkrojí a uvnitř se může naplnit dle libosti. Uvnitř můžete narazit na nakrájené okurky, houby, cibuli či strouhaný sýr. Nebo také můžete narazit na náplň s něčím úplně jiným. S touto pochoutkou se běžné setkáte na ulicích ve stáncích a bistrech, takže jde o typický ruský street food.

Kroška kartoška – ruská pečená brambora s kaviárem

Blini

Jednodušším jídlem a v podstatě takovým ruským tahounem venkovních občerstvení jsou blini. Blini jsou v podstatě ruskou podobou lehce tlustších palačinek z pšeničné mouky. Na talíři je obvykle uvidíte se smetanou, tvarohem či ovocem. Oblíbenou specialitou, která se dává na blíny, je také kaviár.

Blini – ruské palačinky

Šašlik

Šašlik patří mezi nejoblíbenější jídla nejen v Rusku, ale i na Kavkaze, Turecku či v zemích bývalého Sovětského svazu. Původem pochází od Tatarů z poloostrova Krym. Základem je prorostlé maso, které se nechá předem přes noc marinovat. Marináda může obsahovat červené víno, ocet a koření. Maso se poté spolu s dalšími přísadami nabodává na jehly do špízu. Byť na jehlách maso převažuje, mimo cibule je možné maso opékat i se sezonní zeleninou. K masu by neměla chybět omáčka. Jako příloha se podává obvykle bílý chléb či salát. Ale u šašliku se to s přílohou nepřehání. Šašlik se typicky opéká na dřevěných uhlících, což není nejrychlejší metoda, ale dělá ze samotné přípravy společenskou událost.

Opékání ruského šašliku

Dezerty

Syrniki

Syrniki jsou smažené lívance, jejichž těsto se z velké části skládá z tvarohu. Ty se podávají se zakysanou smetanou a medem nebo marmeládou. Někdy mohou být doplněné i o kousky ovoce. Velmi oblíbené jsou ke snídani. Správně by měly být na povrchu křupavé a uvnitř pěkně jemné. Svůj název získaly od ruského slova „sir“, což znamená sýr a označuje tvaroh přidávaný do těsta.

Syrniky – ruské dezerty a sladká jídla

Zmrzlina a perníčky

K Rusku jistě patří i zmrzlina. Rusky řečenou moroženoje objevíte na každém rohu a Rusové ho pojídají klidně i v zimě. Pryanik jsou malé sladké perníčky. Pryaniki se plní ovocnou marmeládou, medem či karamelem. Typicky se podávají s čajem či kávou a jsou jich plné obchody.

Pryanik – ruské perníčky

Další speciality

Kaše a kasha

V Rusku se připravuje velké množství kaší, se kterými se můžete setkat pod názvem Kasha. Typicky se podávají ke snídani, ale dát si ji můžete i během dne. Nejtypičtější ruskou kaší je pohanková. Připravují se ale i z jiných surovin, například z pšenice, rýže, ovsa či prosa. Ruská kaše se ale nemusí podávat na sladko jako u nás, ale spíš naopak. Typicky se ke kaši přidává smažená cibule, houby či zelenina.

Ruské speciality – kasha

Salát vinegrette

Vinegrette je tradiční ruský salát s načervenalou barvou. Tu získává od červené řepy, která je jednou ze základních surovin. Do salátu dále patří brambory, mrkev, cibule, zelí a okurky. Do salátu se ještě může přidat hrášek a zamíchá se olivový či rostlinný olej. Název však pochází z francouzského „vinaigre“, které znamená ocet, jež se do salátu přidával.

Ruský salát Vinegrette – jídla z Ruska

Salát Olivier

Salát Olivier je dalším typickým ruským salátem. I tento salát má svůj název spjatý s Francií. Autorem receptu je totiž Lucien Olivier, což byl francouzský kuchař působící v Moskvě. Původně se jednalo o velmi exkluzivní jídlo plné vzácných surovin. Do salátu se dávala majonéza, která se připravovala speciálně pro tento salát a její složení znal jen sám Olivier. Dnešní salát Olivier se skládá z vařených brambor, vajec, mrkve, hrášku, nakládaných okurek či cibule. Charakteristickou surovinou tohoto salátu je kuřecí či hovězí maso a majonéza.

Olivier – tradiční ruský salát

© 2021 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.


Užíváním webu souhlasíte se zpracováním údajů soubory cookies.