fbpx

Vanilkové máslové sušenky Vaniljekranse: Vánoční cukroví z Dánska

Pečící šílenství ohledně vánočního cukroví propuká i v Dánsku. V této skandinávské zemi provoní domovy vanilka a stoly zaplní jemné křupavé laskominy. Pro Dánsko jsou typické máslové sušenky Vaniljekranse, na kterých se vanilkou nešetří.

Vanilkové máslové sušenky jako vánoční cukroví


Vaniljekranse můžeme doslova přeložit jako vanilkové věnečky a jejich vzhled nijak nepřekvapí. I když se jedná o vskutku dobrou pochoutku, jejich výroba není náročná a nepředstavuje příliš mnoho kroků. I proto se tyto máslové věnečky rychle rozšířily nejen mezi Dány, ale pod různými variacemi daleko za hranicemi království.

Kdy tento recept vznikl už asi přesně nezjistíme. Nicméně rozmach dánských vanilkových věnečků se datuje do 19. století, někdy i do 18. století. Tehdy se prý začaly mezi lidmi šířit pečící trouby, které umožnily přípravu tohoto cukroví. Vaniljekranse vydrží dlouho čerstvé. Je tak možné vanilkové věnečku napéct předem a delší dobu uchovávat. Typicky v plechové krabičce.

V tradiční plechové krabičce se stále prodávají vanilkové sušenky pod tradiční značkou Danisa. Značka Danisa se rozšířila na všechny kontinenty, jen ne do střední Evropy. V Česku tak není moc známá. Neomezují se jen na věnečky, ale dělají máslové sušenky různých tvarů. Do některých přidávají i rozinky.

Dánské Vaniljekranse – vánoční cukroví ze světa

Recept

Jak již bylo zmíněno, příprava je vskutku jednoduchá a nezabere příliš času. Co se týče vybavení, mimo pečící trouby se bude hodit cukrářský sáček.

Ingredience

250 g hladké mouky

200 g másla

180 g cukru moučka

75 g mandlí nebo mandlové moučky

1 vejce

1 lusk vanilky

Toto je množství, díky kterému byste měli získat 30 až 40 věnečků o průměru 5 cm.

Postup

1 Nejprve rozkrojte vanilkový lusk. Tupou stranou nože seškrábněte semínka. Samozřejmě se nabízí i použití vanilkového cukru nebo extraktu, ale tradice je tradice.

2 Pokud máte celé mandle, je potřeba z nich udělat moučku. K tomu poslouží mixér.

3 Poté je potřeba všechny suroviny smíchat dohromady a vypracovat těsto. Těsto by se nemělo míchat zbytečně dlouho, aby věnečky byly stále křehké. Veškeré suroviny by také měly mít pokojovou teplotu.

4 Plech si zase vyložíte pečícím papírem. Následně si těsto dáme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a můžeme začít tvořit první věnečky. Těsto protlačujeme do věnečků o průměru přibližně 5 cm. Je potřeba počítat s tím, že těsto je na tuto formu tvarování hustší a bude to chtít trochu síly. Pokud se nám věnečky nelíbí, můžeme udělat plná kolečka či jiné tvary.

5 Nezbývá, než věnečky vložit do trouby rozehřáté na 190 °C a péct přibližně 5 až 10 minut (dokud nedostanou nazlátlou barvu).

Už jen nezbývá než si dopřát dánskou julehygge, což je označení pro jejich domáckou pohodu patřící k Vánocům.

Vánoční cukroví – vanilkové máslové sušenky Vaniljekranse

Další recepty naleznete na stránce cestovatelské gastronomie.

© 2022 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.