fbpx

Belgické vafle: recept i historie originálních Bruselských vaflí

Belgické vafle jistě patří mezi to nejskvělejší, za co můžeme být Belgičanům vděční. Jemné těstíčko posypané cukrem nebo doplněné o ovoce, šlehačku či čokoládu snad nemůže nikomu nechutnat. S pojmem belgických vaflí to však není zase tak jednoduché. Neexistují jedny vafle, ani dvojí. Jejich druhů je zdaleka víc. My se podíváme na recept na ty nejznámější a nejoblíbenější – kynuté Bruselské vafle.

Belgické vafle s ovocem


Nejprve ale trochu historie. Podle legendy byl recept na vafle vytvořen na popud biskupa z Lutychu. Tuto legendu si však necháme na článek o dalším druhu vaflí z Liége (neboli česky z Lutychu). Lutyšské vafle jsou druhou nejoblíbenější verzí vaflí. Vafle se rozšířily mezi chudými belgickými vesničany, kteří je prý připravovali dvakrát ročně. Slavili s nimi masopustní úterý a Nový rok. Velikost a typ vaflí prý vypovídal o bohatosti dané vesnice. Už tehdy těsto pekli na železných plotnách.

Samotné vafle se mezi veřejností napříč zeměmi rozšířily díky výstavě EXPO 1958 v Bruselu, kde byly prezentovány. Dnes stánky naleznete v Belgii na každém rohu, pokud na něm neprodávají už belgické hranolky. Podle Belgičanů jsou pravé vafle jen posypané moučkovým cukrem. Nicméně v belgických stáncích naleznete klidně desítky druhů, které kombinují různé druhy ovoce, polev a šlehačku. Často jsou ve stáncích v Belgii vystavené hezky vedle sebe. Tak ať se vám nezamotá hlava z toho pohledu na tucty vaflí.

Výběr belgických vaflí ve stánku – historie

Bruselské vafle můžete znát ještě pod jedním názvem – gofry. Pod tímto názvem se skrývá jeden z nejoblíbenějších sladkých pochoutek severovýchodního souseda. V Polsku můžete na gofry narazit podobně jako v Belgii na každém rohu.

Správně bruselské vafle mají mít obdélníkový tvar a být tenké. Po upečení by vafle měla být velká a uvnitř krásně nadýchaná. Nicméně na povrchu má být taky křupavá. Specifický mřížkový tvar této pochoutky není třeba popisovat.

Belgické vafle v belgickém stánku

Snad jedinou slabinou vaflí je to, že bez speciálního vaflovače se neobejdete. Někdy lze řešit vaflovač tím, že se koupí toustovač s výměnnými plotýnkami. Nicméně běžné „hobby“ vaflovače se dají koupit v řádech stokorun.

Pokud nemáte ještě vaflovač, zakoupit ho můžete například zde: Expert.cz

Recept

Receptů na bruselské vafle je nesčetně a každý si je dělá po svém. Zajímavé je, že se v některých receptech používá perlivá voda. Do tohohle těsta se dá ještě přidat olej nebo cukr. Zde máme recept na tvorbu asi 15-ti kynutých vaflí.

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 400 ml mléka
  • 125 g rozpuštěného másla
  • 15 g droždí
  • špetka soli
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • olej
  • přísady dle libosti na dochucení (moučkový cukr, šlehačka, ovoce, čokoláda apod.)

Belgické vafle – recept

Postup

1 Nejprve si dáme do misky část mléka. Mléko nahřejeme aby bylo vlažné a rozdrobíme do něj droždí. Dobře promícháme a necháme vzejít kvásek. Takových 10 minutek by mělo stačit.

2 Vezmeme si větší mísu a smícháme většinu surovin – vaječné žloutky, mouku, zbytek mléka, rozpuštěné máslo, vanilkový cukr a sůl. Do této směsi vmícháme i kvásek.

3 Vaječné bílky si vyšleháme do pěny a taky přidáme do mísy s těstem.

4 Velkou mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme kynout na teplém místě. Během hodiny by mělo těsto zdvojnásobit svůj objem.

5 Předehřejeme si vaflovač a potřeme jej olejem. Malou naběračkou vlijeme těsto na plotýnku a zavřeme víko. Pokud to je možné, můžeme vaflovač natočit tak, aby se těsto rovnoměrně rozlilo po plotýnce se specifickou vaflovou mřížkou. Množství těsta se liší podle konkrétního vaflovače a výrobce by měl objem uvést.

6 Vafle by se měly péct, dokud nezačne unikat pára. Svou zlatohnědou barvu by měly bruselské vafle dostat po několika minutách a pečeme je tak dlouho, jak nám to bude vyhovovat.

7 Nakonec nám nezbývá, než bruselskou vafli dochutit. Stačit může obyčejný moučkový cukr. A nebo tam můžeme dát vše, co nás jen napadne.

Belgické vafle – Bruselské vafle

© 2021 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.


Užíváním webu souhlasíte se zpracováním údajů soubory cookies.