fbpx

Bazilika v Máriagyűd: mariánské poutní místo na jihu Maďarska

Poutní místo Máriagyűd se nachází na úplném jihu Maďarska nedaleko chorvatských hranic a významného města Pécs (Pětikostelí). Jedná se o jedno z nejstarších a nejvýznamnějších poutních míst v Maďarsku.

Bazilika minor Navštívení Panny Marie v Máriagyűd


Na konci 17. století zde byla objevena sošky Panny Marie. Podle legendy tato soška stála na tomto místě ještě za doby, kdy zde žili Slované před příchodem Maďarů. Od této doby je místo podle legendy pod ochranou Matky Boží Mezipramenné.

Od roku 1689 se o místo začal starat řád Františkánů. Papež Pius VII. udělil roku 1805 Máriagyűd příslušná privilegia pro poutní místo. V roce 1950 byly zrušeny mnišské řády a místo se dostalo do správy farních kněží. Od roku 2008 Máriagyűd drží titul basilica minor, který mu udělil papež Benedikt XVI.

Interiér baziliky v Máriagyűd

Samotná budova kostela byla postavena ve 14. století, avšak do dnešní doby se dochovaly, pouze chrámové zdi. Současná podoba stavby pochází z přestavby kostela z let 1732 až 1742, kdy dostal barokní vzhled. Inventář v interiéru je novější, například novobarokní hlavní oltář pochází z roku 1936.

Poutní místo Máriagyűd

V okolí kostela jsou místa vhodná k rozjímání a modlitbě. V areálu je rozmístěno mnoho soch pod širým nebem. Jedná se především o kříže, piety a madony. Ve svahu za bazilikou se nachází kalvárie, která končí u sochy Bolestné Panny Marie. V sousedství kalvárie se nachází katolický hřbitov. Pro některé bohoslužby se v areálu Máriagyűd nachází i venkovní oltář se sezením pro věřící pod širým nebem.

V areálu poutního místa je postavená budova s občerstvením, toaletami, vinotékou a obchodem. V obchodě můžete zakoupit místní výrobky, suvenýry a liturgické předměty. Nákupem nějakého místního výrobku můžete přispět i na provoz mariánského poutního místa Máriagyűd.

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.