fbpx

Skanzen Bokrijk: muzeum Belgie pod širým nebem

Skanzen v Bokrijk představuje způsob života na území Belgie od 17. do 20. století. V areálu muzea pod otevřenou střechou se nachází 148 budov. Všechny budovy jsou seskupeny do čtyř skupin reprezentujících historické regiony Vlámska. Skanzen byl otevřen roku 1958 jako příspěvek zdejší provincie k významné výstavě Expo ´58.

Skanzen Bokrijk


Nejstarší budova pochází z roku 1507. Nejvíce pozornosti je věnováno zemědělským stavbám a farmám, které z belgické krajiny kvůli industrializaci vymizely. Mimo nich si zde může návštěvník prohlédnout objekty, jako historickou kovárnu, školu, kostel, hostinec nebo budovy sloužící řemeslníkům. Nechybí zde ani historický mlýn, jak jinak než holandského typu.

Skanzen Bokrijk

Skanzen Bokrijk

Jednotlivé části skanzenu jsou děleny na tři části reprezentující určité historické regiony Vlámska. První vesnice, úplně na severu areálu, je věnována oblasti východních a západních Flander. Na východ od ní leží další vesnice věnovaná belgickému regionů Kempen, který leží podél hranic s Nizozemskem. Třetí vesnice ve středu skanzenu je věnovaná životu ve zdejším regionu Haspengouw (jižní Limbursko). Tato část je částečnou kopií skutečného městečka Ulbeek.

Skanzen Bokrijk

Skanzen Bokrijk

Čtvrtá část skanzenu je z trochu jiného soudku. Nejblíže současnosti je budova Oude Stad (Staré město), která reprezentuje městský život v 60. letech minulého století. Nachází se zde obchody, hospoda s barem, čerpací stanice, cestovní kancelář a kolem jsou zaparkované automobily včetně vozu belgické televize. Nechybí ani náhled do běžné domácnosti 60. let.

Skanzen Bokrijk

Skanzen stále žije. Nachází se v něm herci v dobovém oblečení, kteří předvádějí život v minulosti. Můžete je potkat ve škole, v kostele, při předvádění řemesel včetně destilace tradičních likérů nebo prostě venku „na návsi“.

Skanzen Bokrijk – lidé v dobovém oblečení

Skanzen Bokrijk – lidé v dobovém oblečení

Ve skanzenu je mnoho stylových restaurací a bufetů s možností venkovního posezení. Kuchyně je jak jinak belgická a též zde podávají pivo menších domácích značek. Na západní části skanzenu se nachází síť rybníků. Skrze jeden v nich vede zajímavá atrakce – „most skrz vodu“. Zde, abyste zdolali vodní plochu, se musíte vydat po cestě pod její hladinou.

Skanzen se nachází na východě belgického Vlámska v provincii Limberk. Bokrijk leží v rovinaté krajině typické pro Belgii. Skanzen je částečně skryt ve stínu lesů.

Skanzen Bokrijk

Skanzen Bokrijk

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.