fbpx

Irská kuchyně: známé nejlepší irská jídla

Irská kuchyně patří k těm méně známým. Kuchyně je velmi podobná té anglické, ale nemá daleko k americké kuchyni. Pro irskou kuchyni je typické maso – především hovězí, jehněčí a rybí, mořské plody, brambory a zelenina. Irská kuchyně však pro vegetariány a dietníky určena není. Irská kuchyně nabízí mnoho zajímavých a chutných pokrmů, i když samotní Irové propadli ve velkém pizze, kari a dalším zahraničním jídlům.

Irská gastronomie je plná brambor a masa


Polévky

V Irsku polévky nehrají tak významnou roli, jako třeba u nás. I tak několik zajímavých receptů Irové mají. Seafood Chowder je hustá polévka s mořskými plody. Do této polévky se přidává smetana nebo mléko a její přesná podoba se může lišit podnik od podniku. Bývá celkem hustá, a tak zasytí.

Irská- ídla – polévka z mořských plodů Seafood Chowder

Irská jídla – Irish stew

Hlavní jídla

Asi nejtypičtějším národním jídlem Irska je Irish stew. To je dušené hovězí nebo jehněčí maso v zelenině (především cibule, petržel a mrkev) s bramborami. Všechno se to podává smíchané spolu v řídké omáčce, až to trochu připomíná polévku. Podobný je Coddle (Dublin coddle). V tomto případě se povaří vepřová klobása, slanina, brambory a cibule. To se opět podává s vývarem jako taková hustá polévka. Shepherd’s pie – dalším zajímavým irským jídlem je masový koláč. Jídlo se skládá z mletého masa pokrytého vrstvou brambor a sýra. Obdobný je Cottage pie, ten je však z hovězího masa. Místo vrstvy brambor je mleté maso uložené v těstě podobném našemu listovému.

Irská jídla – masový koláč Shepherd´s pie

Irská jídla – Fish and Chips

V Irsku můžete takřka na každém rohu koupit Fish and chips, čili smaženou rybu v trojobalu a hranolky. Někdy se používá označení „fish supper“.  Stejně tak se můžete v Irsku často setkat s Beef Burger, burgery s hovězím masem. Colcannon je irské jídlo tvořené především z brambor. Jedná se o bramborové pyré povařené s kapustou nebo zelím, máslem a mlékem. Někdy se dochutí slaninou, šunkou či pórkem. V Severním Irsku se dělá obdobné jídlo champ, to je však se šalotkou. Bacon and cabbage je slanina povařená se zelím. Black pudding – irská obdoba našeho jelita s vepřovou krví. Pokud se v Irsku setkáte s White pudding, tak jste narazili na obdobu jaternice (samozřejmě bez krve).

Nakonec nesmíme zapomenout na ryby a mořské plody. Například slávky povařené ve smetanové omáčce a podávané s chlebem a máslem. V Irsku je oblíbený i losos, který na atlantském pobřeží táhne. Ten se často podává se zeleninou a bramborem.

Irská jídla – bramborové pyré champ

Irská jídla – mořské slávky

Další irské speciality

Irish breakfast – irská obdoba anglické snídaně. Pod tímto pojmem se skrýva talíř obložený smaženým vejcem, slaninou, klobásou, kouskem jelítka, smaženým rajčetem a někdy i s houbami. K tomu se přikusuje toastový chléb. Soda bread je tradiční irský sodový chléb. Místo kvasnic se při jeho přípravě používá soda. Potato bread (fadge) je tenčí chléb připravovaný z brambor a pšeničné mouky.

Nápoje

Irsko nejvíc proslavilo pivo, káva a whiskey. Pouze whiskey z Irska se může označovat za pravou a je třikrát destilovaná (skotská jen dvakrát). Nejznámější značky jsou Tullamore Dew a Jameson. Velmi vyhlášenou je značka Bushmills ze Severního Irska. Co se piva týče, tak snad každý zná dublinský pivovar Guinness. Jedná se o hořké černé pivo typu „stout“ s takřka krémovou pěnou. Dělá se ze silně praženého sladu a má karamelovou až kávovou příchuť. Se zemí se váže irská káva. Ta se dělá z kávy, irské whiskey a cukru. Nakonec se na nápoj dá smetana nebo vrstva šlehačky, která se díky cukru drží na hladině a káva se pije skrze ni. Baileys je irský sladký likér, který vznikl jako spojení whiskey a mléka. Vzniká fermentací syrovátky.

Irské nápoje – irská káva (Irish coffee)

Irské nápoje – sladký likér Baileys

5 1 hlas
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.