fbpx

Lachta Centr: nejvyšší budova Evropy je v ruském Petrohradu

Asi každého by hned nenapadlo, že nejvyšší stavba celé Evropy bude stát ve Finském zálivu na okraji Petrohradu. Ale je tomu tak a je možné u Petrohradu vidět, jak se takřka z mořské hladiny zvedá tento kolosální mrakodrap s netradiční architekturou. Lachta Centr (Lakhta Center) se stal nejvyšší budovou Evropy.

Mrakodrap Lachta Center – Petrohrad (Rusko)


Mrakodrap má 87 pater a dosahuje výšky 462 metrů. Pro porovnání londýnský The Shard má výšku 310 metrů a předčil i 374 metrů vysokou moskevskou Věž Federace. Nejvyšší využívané prostory jsou ve výšce 353 metrů. Mimo toho, že je nejvyšším v Rusku a celé Evropě, tak se budova pyšní titulem nejsevernějšího mrakodrapu.

Mrakodrap Lachta Center – Petrohrad (Rusko)

Budovu navrhl britský architekt Tony Kettle a samotnou stavbu prováděla ruská firma Gorprojekt. Se stavbou se začalo v roce 2012 a dostavěna byla roku 2018 s tím, že Lachta Centr byla kompletně dokončena i s interiérem a otevřenou v roce 2020. Původně měla stavba stát blíže centru, ale kvůli protestům obyvatel i organizace UNESCO se přesunula do čtvrti Lachta, přibližně 5 kilometrů od centra Petrohradu.

Mrakodrap má skleněný plášť. Nicméně uprostřed stavby se nachází kruhové železobetónové jádro, kolem kterého byl postaven skelet se svislými sloupy. K samotnému mrakodrapu přiléhá několik méně výrazných budov. Celkově je komplex složeny z pěti objektů.

Stavbu financovala firma zabývající se těžbou a obchodováním se zemním plynem, ruský Gazprom. Ten ji využívá jako své sídlo a většina komplexu slouží jako její kanceláře. Budova připomíná plamen, což symbolizuje předmět jejich podnikání a logo společnosti. Mimo kanceláří je v objektu vyhlídková restaurace, terasy, výstavní prostory, dětské přírodovědné centrum a také planetárium. Budova je dobře vidět z lodí, kterou plujeme z Petrohradu do Petrodvorců.

Mrakodrap Lachta Center – nejvyšší budova Evropy (Rusko)

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.