fbpx

Jezerní slať: šumavské rašeliniště s vyhlídkovou věží

Nedaleko šumavské obce Kvilda na šumavské náhorní pláni se nachází přírodní zajímavost Jezerní slať. Částí se můžete projít po dřevěném chodníku nad rašeliništěm, který je součást 1. zóny národního parku Šumava.

Jezerní slať s vyhlídkovou věží (Šumava)


Vrchovištní rašeliniště Jezerní slať dosahuje rozlohy lehce přes 100 hektarů. Rašelina dosahuje hloubky až 7,6 metrů a průměrná hloubka je 2,5 metru. Vzniku rašeliniště napomohlo zdejší klima. Je zde vysoký úhrn srážek a také nejstudenější místo Česka s průměrnou teplotou 2 °C v průběhu roku. V zimě teplota běžně klesá i na -30 °C.

Nadmořská výška je 1058 až 1075 metrů nad mořem. Dříve zde probíhala těžba rašeliny, která byla ukončena roku 1933 vyhlášením rezervace. Následky těžby jsou patrné dodnes.

Jezerní slať s vyhlídkovou věží (Šumava)

Po východní straně Jezerní slatě vede 350 metrů dlouhý dřevěný chodník nad rašeliništěm. Podél chodníčku jsou i popisky u zajímavých rostlin. U začátku stezky se nachází vyhlídková věž, ze které je celé rašeliniště jako na dlani. U nedaleké silnice je parkoviště spojené trasou po šotolinové cestě.

Jezerní slať si oblíbily chladnomilné rostliny i hmyz. Zajímavá je bříza zakrslá, dřevina nedosahující délky nad 50 centimetrů. Roste zde i kleč horská a suchopýr pochvatý. Ze živočichů se zde vyskytuje rys ostrovid, tetřívek obecný či myšivka horská.

Jezerní slať s vyhlídkovou věží (Šumava)

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.