fbpx

Slowinský národní park: pohyblivé duny pobřeží Polska

Sloviňský národní park (Polsko) neboli Słowiński Park Narodowy je jedním z nejznámějších polských národních parků. Nachází se na úplném severu země u Baltského moře. Národní park dostal své jméno podle vesnice Słowińców, kterou písek z pohyblivých písečných dun zasypal. Kousek od národního parku se nachází městečko Łeba.

Slowinský národní park (Polsko)


Národní park je významnou oblastí zahrnující velké množství bažin a jezer. Park zahrnuje i lesy, louky a hlavně pohyblivé písečné duny. Tomu že se oblast nachází v sousedství moře napovídá logo parku, neboť symbolem je racek. Význam národního parku dosvědčuje to, že byl zařazen do sítě biosférických rezervací UNESCO.

Sloviňský národní park u pobřeží Baltského moře (Polsko)

Na místě národního parku byl původně mořský záliv. To bylo před 16 tisíci lety. Jenže vlnobitím a vlivem mořských proudů se na okraji zálivu začal usazovat písek. Tím vznikla tenká písečná zátoka, která se oddělila od moře. V dnešní době tato oblast je dlouhá 35 kilometrů, přitom šířka dosahuje 1 až 15 kilometrů.

Sloviňský národní park u polské Gdyně (Polsko)

Největší zajímavostí národního parku jsou pohyblivé duny. Ty se nacházejí mezi břehy Baltského moře a Lebským jezerem, které dostalo své jméno podle nedalekého městečka. Písek původně pochází z moře a poté ho vítr odfukuje od moře směrem do vnitrozemí. Obvykle se duny pohybují o 5 metrů za rok, k nejrychlejšímu přesunu dochází během obzvlášť větrných zimních měsíců. Duny nemusejí být žádným drobečkem. Největší mohou mít, jako duna Wydma Lacka, délku 1300 metrů, šířku 500 metrů a mohou dosahovat výšky přes 40 metrů. Takto velká duna má rychlejší přesun, přes 10 metrů za rok.

Písečné duny Slowinského národního parku (Polsko)

Zdejší jezera jsou unikátní biosférickou rezervací. Vzhledem k jejich blízkosti k moři jsou přirozeně, například během bouří, zásobeny slanou vodou. V jezerech se tak daří rostlinám, které běžné vegetují v moři.

Písečné duny v Sloviňský národní park (Polsko)

V lesích u města Leba se rozkládá i muzeum věnované vojenské technice nacistického Německa. To zde totiž mělo základnu, ve které testovalo raketové zbraně. Při putování přes Sloviňský národní park se zastavte ve městečku Leba, kde je mnoho možností pro občerstvení a odpočinek. Ve vesnici Kluki se zase nachází skanzen „Muzeum sloviňské vsi“ tvořený především tradiční rybářskou vesnicí.

Sloviňský národní park u městečka Leba (Polsko)

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.