fbpx

Pevnost Hohenwerfen: majestátní hrad u Salzburgu

Pevnost Hohenwerfen (někdy označovaný i jako hrad Hohenwerfen) trůní na majestátním ostrohu v hlubokém údolí řeky Salzach kousek od města Salzburg. Mnoho lidí ho zná především proto, že kolem něj vede rušná Tauernská dálnice. Na hrad se však podívá málo z nich. Přitom se jedná o zajímavou pevnost, kterou nechali salcburští biskupové postavit už v 11. století a proslula sokolnickými ukázkami.

Pevnost Hohenwefen u Salzburgu (Rakousko)


Pevnost byla postavena v 11. století jako součást obranného systému zdejšího salcburského biskupství. Tehdejší biskup Gebhard nechal vystavět celkem tři hrady, mezi kterými byla i významnější pevnost Hohensalzburg, na které biskupové dlouhá staletí sídlili. Účel pevnosti Hohenwerfen byl především vojenský, ale salzburským knížatům sloužil i jako lovecké sídlo a také se na hradě nacházelo obávané vězení.

Vstupní brána na pevnost Hohenwerfen (Rakousko)

Na sklonku 19. století získali hrad Habsburkové. V roce 1938 se dostal do rukou regionální správy, kdy začal sloužit nacistické straně NSDAP jako výukové středisko. Po druhé světové válce ho využívali rakouští četníci jako výcvikový tábor a po roce 1987 se stal přístupný veřejnosti.

Hrad si svůj středověký a tak trochu i drsný ráz drží dodnes. Dalo by se říci, že esteticky zapadá do zdejší hornaté krajiny nahoře končící skalními štíty mířícími do nebe. Nemalá část hradu se prochází s průvodcem, ale v hradním areálu se nacházejí i bohatá muzea. Ta jsou věnována především historickým zbraním. Je zde i první rakouské sokolnické muzeum a můžete zde najít i hladomornu či dobový rybářský obchod. Na hradě si můžete i povšimnout tradičních okenic v barvách rakouské vlajky.

Sokolnická přehlídka na pevnosti Hohenwerfen (Rakousko)

V určité časy se na dolním nádvoří pořádají sokolnické přehlídky, kdy si můžete nechat těsně nad hlavami přelétat mohutné opeřené dravce. Tyto přehlídky dravých ptáků pořádá Salcburský zemský svaz sokolníků.

Na hrad je možné se vydat dvěma způsoby. Normálně od parkoviště pod ostrohem si to vyšlápnout pěšky po pohodlné cestě. Také je možné nahoru vyjet proskleným výtahem. I když hradní vrch ze zdola vypadá celkem velký, ve skutečnosti se ztrácí v ohromném a hlavně hlubokém údolí řeky Salzach.

Výhled z věže na pevnosti Hohenwerfen (Rakousko)

Vstupné

Cena vstupného (za rok 2020) je 12,50 € pro dospělé, 7 € pro děti. Pokud chcete vyjet na pevnost výtahem, musí se koupit dražší vstupenka za 16,50 € pro dospělé a 9,50 € pro děti. My se však během zájezdů s návštěvou hradu Hohenwerfen vstupným netrápíme, neboť díky místní kartě jsou v ceně zájezdu.

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.