fbpx

Bern: Objevte nejvýznamnější památky a zajímavosti města

Hlavním městem Švýcarské konfederace je Bern, který se pyšní zachovalým středověkým centrem. Jedná se o jedno z nejkrásnějších měst Švýcarska. Centrum čtvrtého největšího města Švýcarska leží v meandru tyrkysově zbarvené řeky Aare. Staré město Bernu je na Seznamu světového dědictví UNESCO.

Zajímavosti města Bern: řeka Aare v historickém centru (Švýcarsko)


Na místě Bernu bylo osídlení již za doby Keltů. To bylo v období 3. až 1. století před naším letopočtem. Město ale bylo oficiálně založeno až na konci 12. století vévodou z Zähringenu Berchtoldem V. Zakladatel města Berchtold V. však umřel bez dědice a císař svaté říše římské udělil městu Bern titul svobodného říšského města. Roku 1351 se Bern připojil k Staré švýcarské konfederaci a stal se kantonem. Dnes má Bern kolem 134 000 obyvatel, ale to není zdaleka nejvíc. V 60. letech minulého století v Bernu žilo 165 000 obyvatel.

Zajímavosti města Bern: historické centrum a řeka Aare (Švýcarsko)

Podle legendy získalo město jméno podle německého slova bär, které označuje medvěda. Prý zakladatel města vévoda Berchtold V. se rozhodl město pojmenovat podle toho, které zvíře ve zdejších lesích zastřelí jako první. Otázka pak je, jak by se město jmenovalo, kdyby to nebyl právě medvěd. Místní si však s touto teorií jistí nejsou. Prý je město pojmenované podle staroněmeckého označení italských Benátek nebo pochází z keltštiny.

Zajímavosti města Bern: hodinová věž Zytglogge (Švýcarsko)

Historické centrum města se nachází v ostré zákrutě tyrkysově zbarvené řeky Aare. Tato divoká alpská řeka vede vodu z alpských ledovců. Místní ji však využívají k něčemu netradičnímu. V letních měsících do ní nadšeně skáčou a jezdí po ní jako po přírodním tobogánu. Není to však jízda hned jen tak pro každého. Průtok divokého alpského toku totiž dosahuje nemalé rychlosti.

Zajímavosti města Bern: domy u řeky Aare (Švýcarsko)

Historické centrum města není nikterak velké, ale je pravděpodobně nejzachovalejší v celém Švýcarsku a stále si drží ráz křivolakých uliček. Zdejší kryté arkády jsou největšími na světě a dosahují délky 6 kilometrů. Můžete zde pozorovat barevné okenice laděné především do národní červeno-bílé. Podobně laděné nesčetné truhlíky s červenými muškáty místu dodávají maloměstskou až pitoreskní atmosféru. To, že je centrum města malé však rozhodně neznamená, že by tam nebyli k vidění zajímavosti a památky.

Zajímavosti města Bern: třída Markgasse (Švýcarsko)

Mezi nejvýznamnější obyvatele Bernu se dá považovat geniální fyzik Alber Einstein a snad ještě geniálnější Theodor Tobler, který je autorem známé čokolády Toblerone.

Zajímavosti a památky Bernu

Symbolem města je hodinová věž Zytglogge, podle které se určuje oficiální bernský čas. Tuto zajímavost města najdete na fotkách snad všude. Středověká strážní věž byla postavena už ve 13. století. V průběhu staletí prošla četnými přestavbami a díky krásným astronomickým hodinám z 15. století se dostala do velké obliby.

Zajímavosti města Bern: hodinová věž Zytglogge (Švýcarsko)

Hodinová věž Zytglogge je vidět z ulic Kramgasse a Markgasse. Jedná se o nejvýznamnější ulice, které vedou skrze historické jádro. Podél ulic se nachází historické domy a okraje tříd jsou lemovány nekonečným podloubím s obchody, kavárnami a restauracemi. Mnohé z těchto podniků a provozů nejsou jen v přízemí, ale i ve sklepeních. Původně měly sloužit jako sklady, ale s postupem doby svůj účel ztratily. A i když je restaurace v přízemí, při cestě na toaletu vás výlet do podzemí beztak nemine.

Zajímavosti města Bern: třída Kramgasse (Švýcarsko)

Duchovním centrem města je gotická katedrála Berner Münster, která je největším a nejvýznamnějším pozdně středověkým kostelem ve Švýcarsku. I když byl kostel dostavěn do současné podoby v 19. století, nejstarší části pocházejí už z 15. století. Chrám zdobí 234 soch znázorňujících poslední soud.

Zajímavosti města Bern: katedrála Berner Münster (Švýcarsko)

Symbolem města jsou medvědi, které si můžete prohlednout v Mědvědím příkopu (Bärengraben). Příkop, ve kterém medvědí rodinka žije, se nachází kousek od historického centra přes řeku Aare. Medvědi, respektive jejich předci, zde žili už od 16. století. U příkopu se nachází jeden z bernských mostů, Nydeggbrücke. Tím však medvědi nekončí, neboť se s nimi můžete setkat v Bernu na každém rohu a každém druhém suvenýru.

Zajímavosti města Bern: Medvědí příkop (Švýcarsko)

Významnou stavbou města i celé země je Palác federace (Bundeshaus), ve kterém sídlí švýcarský parlament, vláda i některé složky státu. Palác byl stavěn během druhé poloviny 19. století a jeho interiéry je možné navštívit. Z významných městských budov stojí za zmínku také Rathaus, neboli radnice. Ta zde v Bernu stojí od 15. století.

Zajímavosti města Bern: Palác federace – Bundeshaus (Švýcarsko)

Ve městě je mnoho krásných historických kašen. Celkem jich je v centru Bernu 17 a většina pochází z 16. století. Autorem byl slavný bernský mistr Hans Gieng, který je vytvořil ve stylu renesance. Často však stojí uprostřed ulice a postupem času se stalo, že je z obou stran objíždějí auta. Nejvíce z kašen vyniká Kindlifresserbrunnen, kterou bychom přeložili jako „Kašnu požírače malých dětí“ a název plně odpovídá postavě na vrcholu kašny. Co však má symbolizovat se přesně neví, teorií je víc.

Zajímavosti města Bern: historické kašny (Švýcarsko)

Ve městě je několik muzeí. Nejoblíbenějším bývá Einsteinovo muzeum, které zrovna není z největších. Nachází se totiž v Einsteinově bytě, kde pracoval na své teorii relativity. Ve městě vyniká muzeum a galerie umění Kunstmuseum, kde je jedna z nejvýznamnějších uměleckých sbírek Švýcarska. Ve městě nechybí také historické muzeum města Bern (Historisches Museum Bern).

Zajímavosti města Bern: jedním z nejvýznamnějších obyvatel byl Albert Einstein (Švýcarsko)

5 1 hlas
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.