fbpx

Irská káva: historie, složení i recept tohoto hřejivého nápoje

Irská káva je jedním z nejoblíbenějších irských nápojů, který je oproti třeba kávě vídeňské fakticky spjatý s touto zemí. Je to spojení kávy s chutí irských výrobků. Do této kávy totiž patří také irská whiskey a smetana od krav, které jsou součástí irské zemědělské krajiny. Navíc se správně podává v poháru, který by člověk spíš než na kávu tipoval na whiskey.

Irská káva – postup


Irská káva má vypadat tak, že přibližně 2 deci filtrované kávy doplní třtinový cukr a panák irské whiskey. Navrch se poté dá asi 2 centimetry silná vrstva našlehané smetany, která je však stále tekutá. Onen efekt, díky kterému je irská káva tak populární, je v tom, že při pití se chuť studené smetany mísí s chutí kombinující slaďoučkou kávu s nahořkle ostrou whiskey.

Správně se má podávat ve skleničce s nožičkou, ve které zabere objem asi 230 ml. Tento drink se hodí speciálně do studené zimy a chladného deštivého počasí typického pro tento ostrovní stát. Dokonce má i své narozeniny, a to 25. ledna.

V českých podmínkách to nebývá vždy úplně tak, jaké by to mělo být. Například místo irské whiskey se používá skotská a někdy ani ta ne. Místo našlehané smetany se použije ztuhlá šlehačka ze spreje. Třetím nešvarem bývá to, že místo filtrované kávy se dělá z turka. Ačkoliv taková káva také zahřeje, do té pravé irské to má daleko.

Irská káva – historie

Historie

Ke vzniku tohoto drinku se váže zajímavá historka, která pochází z roku 1942. Za jednoho deštivého dne se vznesl hydroplán z jednoho letiště v hrabství Limerick na západě Irska. Vzhledem ke špatnému počasí však musel svou cestu za velkou louži do Ameriky přerušit a vrátit se na irský ostrov. Když se prostydlí cestující vrátili na letiště, v letištní restauraci se Joe Sheridan rozhodl pro zahřátí do kávy přidat irskou whiskey. Na dotaz jednoho pasažéra, zdali se jedná o brazilskou kávu, prý odpověděl, že se jedná o irskou kávu. Aby ji znal celý svět, musela se nejprve dostat do podniku Buena Vista Cafe ve San Franciscu. Až z něj dobyla celý svět.

Irská káva – recept

Recept

Příprava irské kávy není nikterak složitá, ale aby se dosáhlo plného požitkářského dojmu, není ji radno podcenit.

Složení

1,5 dcl filtrované kávy

3-4 dcl irské whiskey

2 lžičky třtinového cukru

5 dcl smetany ke šlehání (30 % tuku)

Postup

1 Nejprve je nutné vyšlehat smetanu. Je potřeba, aby byla pořádně vychlazená. Asi nejjednodušší a nejlepší metodou, jak ji vyšlehat, je prostě vzít metlu a mísu. Poté ji v míse šlehat metlou dokud nezhoustne – cca 30 vteřin. Smetana se dá připravit i třepáním ve shakeru nebo ve skleničce. Smetana musí být opravdu tučná, neboť to jí přidává chuť.

2 Do sklenice s nožičkou, která je vhodná na irskou kávu, nalijte kávu a rozmíchejte v ní cukr. Na to přidejte whiskey.

3 Nakonec nastane asi nejcitlivější operace přípravy irské kávy. Navrch je potřeba opatrně nalít smetanu, aby nedošlo k promíchání. Dá se pomoci použitím lžičky. Když se to povede a udělá se asi 2 centimetry silná vrstva, budete moci brzy tento úspěch zapít.

4 Pokud byste toužili po výjimečné chuti, ještě můžete posypat čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem, mletou skořicí či vanilkovým luskem. Dobrá ale bude i bez toho, tak dobrou chuť 😀

Irská káva: takto má správně vypadat

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.