fbpx

Jezero Bled: nejkrásnější jezero Slovinska

Jedním z nejoblíbenějších míst Slovinska je Bledské jezero (v originále Blejsko jezero). Jezero Bled leží na severozápadě země přímo v podhůří Julských Alp nepříliš daleko od nejvyšší hory Slovinska, Triglavu. Bledské jezero není krásné jen na pohled, nabízí nesčetné pláže a plážičky vybízející k příjemnému koupání ve 26° C teplé vodě.

Bledské jezero (Slovinsko)


Bledské jezero nabízí příjemné koupání ve vodě o teplotě 26° C díky termálním pramenům v jeho severozápadní části. Díky tomu patří Bledské jezero k těm nejteplejším v Alpách. Jezero Bled je tektonického původu a vzniklo na konci poslední doby ledové, kdy roztál Bohinjský ledovec.

Lodě Pletna – jezero Bled (Slovinsko)

Kolem jezera Bled vede pohodlná cesta vhodná pro cyklisty, běžce i chodce. Je dlouhá přibližně 6 kilometrů, takže o zábavu na 2 hodiny je postaráno. Cesta vede kolem několika pláží a mol, samozřejmě nechybí stánky s občerstvením. Cesta je vhodná i pro jízdní kola a také po ní jezdí vyhlídkový vláček. Ale kdo má čas a sílu v nohou, procházce se nic nevyrovná.

Jezero Bled (Slovinsko)

Jedno molo na koupání s půjčovnou všelijakých plavidel je hned u městečka Bled. Určitě se ale vyplatí se projít k plážím s moly na opačné straně jezera. Na „zadní“ straně se dá mluvit o dvou velkých plážích. Podle nás je koupání na nich daleko atraktivnější. Nicméně mimo těchto dvou pláží je břeh jezera doplněný o menší plážičky a neoficiální místa, kam se chodí lidi koupat a odpočívat pod svitem slunce.

Koupání v jezeře Bled (Slovinsko)

Městečko Bled se dá dnes už považovat hlavně za rekreační středisko. Nacházejí se v něm ty nejluxusnější hotely, restaurace a bary. Na nábřeží se zde příležitostně pořádají i různé koncerty a trhy. Dominantou města je mimo hradu zdejší kostel svatého Martina. Ten byl postaven roku 1905 a pod úpravami se podepsal i známý architekt Jože Plečnik.

Město Bled (Slovinsko)

Ikonickým symbolem jezera je Blejski otok, ostrov s poutním kostelem panny Marie. K němu míří od břehu jezera mnoho výletních lodí. Těm se přezdívá „pletny“ a lodě s tímto označením nikde jinde nenajdete. Dřevěné pletny se mohou vyrábět pouze zde u jezera Bled a dělají se ze dřeva. Mají ploché dno a vycházejí tak z koncepce benátských gondol.

Ostrov Blejski otok na jezeru Bled (Slovinsko)

Neméně výrazný je Bledský hrad, který se tyčí 140 metrů nad hladinou jezera na vyvýšené skále. První románská věž na jeho místě vznikla už na přelomu 10. a 11. století, ale během středověku a později za baroka došlo k rozšíření stavby na současný hradní komplex. Hrad slouží jako restaurace a muzeum. Můžete si ho volně projít a seznámit se s historií místa. Mnohem více však zapůsobí výhled na Bledské jezero a město Bled na jeho břehu. Právě odsud budete míst celý Bled jako na dlani.

Bledský hrad (Slovinsko)

S jezerem a městečkem Bled je spjatá jedna specialita, kterou stojí za to ochutnat. Kremna rezina (blejska kremna rezina) je tradiční dezert, který je možné připravovat pouze zde. Jsou to řezy tvořené pláty listového těsta a krémem, ale víc prozrazovat nebudeme. Ochutnejte sami. Tady na Bledu je můžete totiž koupit pomalu na každém rohu.

Bled a typický dezert – Kremna rezina neboli Kremšnita (Slovinsko)

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.