fbpx

Klášter Monasterboice: Nejvyšší keltské kříže v Irsku

Klášter Monasterboice v Irsku

Monasterboice, neboli irsky Mainistir Bhuithe, je místo původního kláštera z 5. století. Místo je proslulé pro své kouzelné irské kříže, které patří mezi nejkrásnější a nejvyšší v zemi. Byť tento klášter nepatří mezi nejzachovalejší, místo je to kouzelné až spirituální.


Klášter Monasterboice byl založen už v 5. století v místě, které mělo duchovní význam ještě před příchodem křesťanů. Za jeho zakladatele je považován svatý Buithem, po kterém je i klášter pojmenovaný. Svatý Buithem se bere jako nástupce svatého Patrika, patrona země. I když se ve 12. století mniši přestěhovali do nedalekého a rozměrově méně skromného opatství Mellifont, areál byl využíván nadále. Dodnes je využíván místními jako hřbitov.

Klášter Monasterboice a irský kříž

Dominantou kláštera je 28 metrů vysoká válcová věž, která sloužila jako zvonice i úkryt mnichů před nájezdu Vikingů. I když na sklonku 11. století vyhořela, na své stáří je dnes celkem zachovalá. V sousedství věže jsou pozůstatky dvou chrámů, které si můžete projít.

Keltský kříž a irská válcová věž v Monasterboice

Největší zajímavostí areálu jsou irské kříže. Ty jsou považovány za jedny z nejkrásnějších v celém Irsku a pocházejí z 10. století. Jeden z nich, West Cross, je dokonce nejvyšším v zemi. Měří na výšku 6,5 metrů. Irské kříže měly hlavní význam v tom, že negramotní občané komunity se na nich mohli přes různé obrázkové výjevy seznamovat s evangeliem. I zde tak můžete na křížích pozorovat příběhy, jako vyhnání Adama a Evy z ráje, zavraždění Ábela, poslední soud či Davida s Goliášem.

Keltský kříž a irská válcová věž v klášteře Monasterboice

Klášter Monasterboice je ukryt ve venkovské krajině na sever od Dublinu. Byť kousek odsud vznikla stejnojmenná vesnička, v sousedství klášterního komplexu hledejte spíš přežvykující krávy a klid. Monasterboice je nejen místo poznání, ale i rozjímání.

Monasterboice v Irsku

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.