fbpx

Ossiacher See: jezero v rakouských Korutanech

Jedním z proslulých korutanských jezer táhnoucích se dlouhým alpským údolím je jezero Ossiacher See. Jezero se táhne v délce 11 kilometrů a třpytí se v něm okolní hory. Jezero je ideální pro vodní sporty a koupání. Jeho křišťálově čistá voda totiž v létě dosahuje teploty až 27 °C.

Klášter a městečko Ossiach na jezeře Ossiacher See (Rakousko)


Jezero je třetím největším v Korutanech, hned po jezerech Wörthersee a Millstätter See. Jeho hloubka dosahuje v nejhlubších částech 52 metrů. Nadmořská výška hladiny jezera je 501 metrů nad mořem a šířka jezera je v rozmezí od 700 do 1600 metrů.

Jezero Ossiacher See s příjemnou teplotou vody (Rakousko)

Na břehu jezera jsou rozesety plážičky a místa vhodná ke koupání. Voda je zde čistá a až nad poměry teplá. Mimo koupání se na jezeře hojně vesluje, surfuje, plachtí a podnikají další vodní sporty. Stejně tak není nouze o kavárničky a restaurace v městečkách, která se na břehu jezera nacházejí. Okolo jezera vede i cyklostezka a je tak možné ho poznat ze sedla kola a celkem pochopitelně bez velké námahy kvůli náročnému převýšení.

Cyklostezka kolem jezera Ossiacher See (Rakousko)

Jezero můžete nejlépe poznat z paluby vyhlídkové lodi, která vás může popovézt mezi nejzajímavějšími místy u jezera. Celá trasa lodí trvá asi hodinu.

Lanovka na Gerlitzen a jezero Ossiacher See (Rakousko)

Zajímavosti v okolí jezera Ossiacher See

Klášter Ossiach

Jednou z perel na břehu jezera je klášter a stejnojmenné „lázeňské“ městečko Ossiach. Zdejší benediktínské opatství sloužilo dlouhých osm století, než byl zrušen během velkého zavírání klášterů císařem Josefem II. Dominantou je barokní kostel, jehož počátky vedou do 11. století. Tento chrám je považovaný za vůbec nejstarší benediktínský kostel v Korutanech. Mimo kláštera je ve městečku několik pěkných pláží.

Klášter Ossiach a jezero Ossiacher See v Korutanech (Rakousko)

Hora Gerlitzen

Z městečka na břehu jezera Ossiacher See se můžete vydat lanovkou na vrchol Gerlitzen. Na vrchol se dostanete kombinací kabinkové a sedačkové lanovky. Kolem vrcholu v nadmořské výšce 1911 metrů se již můžete věnovat procházkám či nenáročné turistice. Ale také se jen můžete povalovat, kochat nebo posedávat u něčeho dobrého v restauraci. Krátit čas si zde můžete i sledováním paraglidistů, kteří se pokoušejí dotýkat nebe.

Vrchol Gerlitzen v Korutanech (Rakousko)

Hrad Landskron

Jižně od jezera se na návrší nachází hrad Landskron. Zajímavý zde však není jen samotný hrad, kde můžete sledovat dravé ptáky a vychutnávat si výhled do okolí. Největší zajímavostí hradního návrší je Affenberg, neboli „opičí hora“. Místo, kde se procházíte s průvodcem přes území opic.

Makakové na hradě Landskron (Rakousko)

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.