fbpx

Štrbské Pleso: úchvatné jezero odrážející Vysoké Tatry

Štrbské pleso je snad nejfotografovanější a nejtypičtější jezero Vysokých Tater i celého Slovenska. Ledovcové jezero leží v nadmořské výšce 1 347 metrů nad mořem. Je obklopeno stejnojmennou osadou, která už od svého vzniku měla jeden účel. Sloužit jako zázemí turistům před výšlapy do Vysokých Tater.

Štrbské Pleso – jezero bez koupání (Slovensko)


Ledovcové jezero zde zůstalo po odtáni  ledovce. Ten zde nahrnul kamenní a zeminu tak, že zde vznikl val zvaný jako moréna, díky kterému byla voda udržena takto v horách. Jezero je v průměru 155 dní v roce zamrzlé. Jeho průměrná teplota je 6 °C, ale maximum dosahuje teploty až 19 °C. Když už u těch čísel jsme, tak hloubka jezera dosahuje hodnoty přes 20 metrů a Štrbské pleso zabírá plochu 20 hektarů.

Štrbské Pleso – turistika (Slovensko)

Jezero mělo namále, neboť jeden čas místní uvažovali o tom, že by vykopali kanál a nechali ho vypustit. Důvod tohoto činu by byl zcela prozaický, vznikla by jim nemalá plocha pro zemědělství a chov zvěře. K tomuto naštěstí nedošlo a díky poloze jezera, která zaručovala čistotu a dlouhou zimu, bylo využíváno k jinému businessu. Led ze Štrbského plesa se stal proslulou komoditou, která se dovážela až do Budapešti či Vídně.

Průhled na jezero Štrbské Pleso (Slovensko)

Vlivem lidského chování však ke změnám došlo. Níže od jezera bylo uměle vytvořeno Nové Štrbské pleso a díky potrubí je voda z jezera odváděna do jiného úmoří. Původně totiž byla voda odváděna do povodí řeky Váh a dál do Dunaje, dnes odtéká do řeky Poprad a dál na sever do Baltského moře.

Stezka kolem Štrbského Plesa (Slovensko)

Jezero se dá obejít po vycházkovém okruhu, který je přes 2 kilometry dlouhý. Tento krásný kus přírody si tak můžete vychutnat ze všech úhlů. Kousek od jezera se nachází lanovka, která vás vyveze do masivu Štrbského Soliska. Možností k turistice je ale kolem Štrbského plesa mnohem víc. V jezeře Štrbské Pleso je koupávání zakázané. Možné je si ale půjčit loďku a vydat se na projížďku po hladině s odrazy vrcholků Vysokých Tater.

Jezero Štrbské Pleso (Slovensko)

Osada Štrbské Pleso byla založena roku 1872. Tehdy si zde postavil loveckou chatu Jozef Szentivány. O tři roky později zde začala vznikat první turistická ubytovna a  k ní začaly přibývat, hotely, lázeňské domy, restaurace či soukromé vilky. Od roku 1885 už můžeme mluvit o léčebných lázních. Osada se tak rozvinula, že v letech 1935 i 1970 mohli hostit Mistrovství světa ve sjezdovém lyžování. Dnes je prestižním sportovním střediskem.

Hotel u jezera Štrbské Pleso (Slovensko)

Štrbské Pleso je známé i pro svou ozubnicovou železnici. Část vedoucí do nedaleké osady Štrba na úseku dlouhém necelých 5 kilometrů dosáhne stoupání až 150 ‰, což je trojnásobný sklon nejstrmější tratě v Česku vedoucí do Kořenova. Současná “nová“ železnice byla otevřena roku 1970 těsně před pořádáním světového mistrovství v lyžování.

Vysoké Tatry – turistika (Slovensko)

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.