fbpx

Highline 179: vysutá lávka je nejdelší v Rakousku i na světě

Už jste se někdy procházeli v oblacích? My víme kde to možné je. U tyrolského městečka Reutte se nachází lanový most Highline 179, který překlenuje celé údolí a spojuje zříceninu hradu a bývalou římskou pevnost Claudia. Je dlouhý přes 400 metrů a je zapsán v Guinessově knize rekordů.

Visutý most Highline 179 u Reutte (Rakousko)


Lanový most Highline 179 je dlouhý 408 metrů a byť pro svůj „ocelový“ vzhled to nemusí hned být zřejmé, své předky má v lanových lávkách stavěných v Tibetu. Celou lávku drží celkem 4 ocelová lana o průměru 6 cm.

Vzdušný most u města Reutte (Rakousko)

Své jméno dostal most podle hlavní silnice číslo 179, nad kterou pěší most ve výšce 114 metrů vede. Tato silnice se zvedá do horského sedla Fernpass. Dnes se jedná o rušnou silnici spojující německou hranici s vnitrozemím Tyrolska. Ale obchodní vozy zde jezdily už od nepaměti. Proto zde byl v minulosti postaven komplex pevností, aby bylo nad cestou dohlíženo a hlavně aby se mohlo vybírat mýtné.

Na nejdelším vysutém mostě v Tyrolsku (Rakousko)

Lávka nevede od nikud nikam. Na jedné straně stojí zřícenina hradu Ehrenberg. Na druhé straně údolí se zase nachází pevnost Fort Claudia. A jak jinak pohodlně navštívit obě místa, než s použitím lávky. Podle legend a pohádek takto přímo v minulosti cestovali jen kouzelníci a čarodějnice.

Visutý most Highline 179 (Rakousko)

Zřícenina hradu Ehrenberg se nachází v nadmořské výšce 1100 metrů nad mořem. Hrad byl kdysi považován za nedobytný a jeho účelem bylo střežit celnici, která zde na historické obchodní stezce byla. Hrad byl postaven na konci 13. století. Nad hradem Ehrenberg se ještě vysoko až na vrcholu hory nachází pevnost Schlosskopf, která za pěkného počasí nabízí dobré výhledy.

Hrad Ehrenberg u Reutte (Rakousko)

Naproti hradu v protějším horském sedle stojí pevnost Fort Claudia, která vznikla v 17. století. Pevnost je pravidelného čtvercového půdorysu o délce 20 metrů. Pevnost byla postavena z vápence, kterého je v oblasti dostatek. Přímo pod lávkou v místě bývalé celnice se nachází muzeum s moderní expozicí.

Hrad Ehrenberg u visutého mostu Highline 179 (Rakousko)

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.