fbpx

Vodopád Peričnik: unikátní vodopád ve Slovinsku

Vodopád Peričnik je jedním z nejkrásnějších vodopádů Julských Alp i celého Slovinska. Tento vodopád je taky spjatý s jednou raritou. Lze ho totiž celý obejít. Nachází se na okraji Triglavského národního parku.

Vodopád Peričnik (Slovinsko)


Vodopád Peričnik je ve skutečnosti tvořen dvěma vodopády. Menší je vysoký 16 metrů, druhý a větší vodopád dosahuje výšky 52 metrů. To je ten, který všichni tak obdivují. Toho menšího si možná hned ani nevšimnete, je totiž trochu schovaný mezi balvany.

Vodopád Peričnik – Julské Alpy (Slovinsko)

Za vodopádem se nachází římsa, díky které si ho můžete vskutku prohlédnout ze všech stran. Tento zážitek dobře vyzdvihuje tento vodopád oproti jiným alpským dílům přírody. Jen musíme upozornit, že je vhodné si vzít pevnější obuv a také musíte počítat s jemnou sprškou vodní tříště od vodopádu. Vzhledem k tomu, že ode dna údolí vede cesta po obou stranách, můžete to pojmout jako okružní vycházku.

Unikátní vodopád Peričnik (Slovinsko)

Vodopád leží v údolí Vrata nedaleko vesničky Mojstrana. Údolí Vrata je jedním z východišť pro delší treky přes celé Julské Alpy a samotný Triglav, nejvyšší horu Slovinska. Svůj půvab má vodopád i v zimě. V tomto období ho totiž vyzdobí množství nádherných rampouchů.

Cesta k vodopádu Peričnik (Slovinsko)

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.