fbpx

Golden Gate Bridge: legendární most opřený zajímavostmi

Golden Gate Bridge u San Franciska je snad nejznámějším mostem nejen Ameriky, ale i celého světa. Symbol města San Francisko spojuje město s pevninou na sever od města, která je oddělena průlivem Sanfranciského zálivu. Byl otevřen roku 1937 a takřka 3 kilometry dlouhý most denně přejede na 120 tisíc osobních aut.

Most Golden Gate Bridge (USA)


Úvahy na výstavbu mostu přes průliv „Zlatá brána“, který je v nejužším bodě široky přibližně 2 kilometry, se objevili už roku 1872. Ale obavy z velkých přílivů, častá zemětřesení a zdánlivě nepřekonatelná vzdálenost plány odsunuly. Mimochodem v té době začínala výstavba o kilometr kratšího Brooklynského mostu.

Zajímavosti mostu Golden Gate Bridge (USA)

Projekt se začal zvažovat zase až v roce 1919 a se samotnou výstavbou se začalo roku 1933. Pravdou je, že stavbu předcházelo množství soudních sporů. Na výstavbu díla přišlo 2300 žalob. Pochopitelně se nejvíc bránily lodní společnosti provozující trajekty přes průliv. Stížnosti ale chodily i na zásah do krajiny a taky na to, aby se zaměstnávali místní. Samotnou výstavbu poté ohrozilo velké zemětřesení, při kterém se podle přítomných dělníků věže vychylovaly o 5 metrů.

Designery mostu byli Joseph Strauss a Charles Ellis

I samotný projekt se musel měnit. Původní design mostu byl dokonce považován za ohavný. Původně měl být nátěr mostu černo-šedý, ale nakonec zvítězilo oranžové zbarvení i díky dobré viditelnosti pro lodě či letadla během mlhy. Za hlavního autora mostu byl považován Joseph Strauss. Mezi klíčové autory mostu patří i Charles Ellis, který navrhl hlavní konstrukci. Ellise však Strauss vyhodil hned na začátku stavby pro neznalost stavebních procesů. I přes to pokračoval v připravování stavby bez nároku na odměny a jeho autorství bylo přiznáno až zpětně.

Golden Gate Bridge u San Francisco (USA)

Samotná výstavba mostu byla pokrokově bezpečná. Dělníci se chránili speciálními helmami, krémem na kůži či speciální stravou pro práci ve výškách. Největším zabezpečením byla asi ochranná síť pro dělníky padající z mostní konstrukce. Ta zachránila 19 dělníků. I přes přísná bezpečností opatření nakonec výstavbě podlehlo 11 pracovníků.

Most Golden Gate Bridge má mnoho zajímavostí (USA)

Most Golden Gate Bridge byl slavnostně otevřen v květnu roku 1937. Tehdy stavba vyšla na 35 milionů dolarů, což byla třetina původních plánů. První den byl most otevřen jen pro pěší a stánkaři zde prodali více jak 50 000 hot dogů.

Most Golden Gate Bridge u města San Francisco (USA)

I když se most zdá načervenalý, skutečnou barvou je International Orange. Na údržbě mostu pracuje 28 natěračů. Nový nátěr čeká most přibližně každých 30 let. Most Golden Gate Bridge je pravděpodobně taky nejexponovanějším místem sebevrahů na světě. Údajně zde již ukončilo svůj život na 1600 lidí.

Ocelová lana mostu Golden Gate Bridge (USA)

Most má šest pruhů, ale středový pás je mobilní. Množství jízdních pruhů pro každý směr je tak možné přizpůsobovat dopravním potřebám. Za průjezd mostem se platí mýtné, ale pouze ve směru do San Francisca. Předpokládá se, že většina aut pojede mostem tam i zpět.

Silnice na mostě Golden Gate Bridge (USA)

Most je dlouhý 2 737 metrů a výška věží dosahuje 227 metrů. Celý most váží 887 000 tun a na konstrukci bylo umístěno 600 000 mýtů, které byly později nahrazeny šrouby. Obrovskou konstrukci drží metr tlustá ocelová lana, každé o délce přes 2 kilometry. Tato ocelová lana tvoří 27 572 železných drátů, které by po rozmotání dokázaly naši planetu obmotat třikrát a ještě by zbylo. Denní průjezd činní přes 120 000 osobních automobilů.

Golden Gate Bridge: výška mostu je 227 metrů (USA)

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.