fbpx

Schönbrunn: zámek, zahrady i císařské sídlo ve Vídni

Schönbrunn patří mezi největší zajímavosti i nejdůležitější památky Vídně. Zámek Schönbrunn byl totiž rezidencí rakouské vládnoucí dynastie a svými rozměry měl dokonce předčít i zámek ve Versailles. Schönbrunn však není jen o paláci. Co všechno ukrývá rozsáhlý zámecký park? Některé stavby asi ani neznáte.

Zámek Schönbrunn (Rakousko)


Zámek Schönbrunn dosahuje opravdu reprezentativních rozměrů. Ukrývá 1441 místností a 200 kuchyní. V interiéru můžete obdivovat především rokokovou výzdobu. Císař František Josef I. si nechal zařídit interiéry tak, že jeho pracovna i prostory k životu byly strohé. Naopak prostory reprezentativního rázu, kam chodí návštěvy, byly zdobeny opravdu bohatě.

Schönbrunn – zahrada a zámek (Rakousko)

V interiérech jsou kamna s bohatě zdobenými kachlemi a čím jiným svítit, než českými křišťálovými lustry. Mezi nejkrásnější pokoje patří například Milionový pokoj „Millionenzimmer“ s obložením z růžového dřeva. Známý je i zrcadlový sál, kde ve svých šesti letech vystupoval Wolfgang Amadeus Mozart.

Schönbrunn – výzdoba zámku (Rakousko)

Se stavbou se začalo roku 1638. Tehdy si totiž zdejší místo oblíbil císař Matyáš. Nejprve zde vznikl lovecký zámeček, který však zvládli Turci během svého obléhání Vídně poničit. Později za vlády císaře Leopolda I. byla zahájena výstavba nové barokní rezidence neskutečných rozměrů. Nová stavba měla překonat rezidenci francouzských králů ve Versailles. Avšak Leopoldovi vojenské povinnosti nechaly dostavbu zámku až na Marii Terezii. Za její vlády se stavby ujal architekt Nicolo Pacassi, který zámek dostavěl, avšak nakonec ve skromnějších rozměrech než se původně plánovalo.

Schönbrunn – zajímavosti zámku (Rakousko)

Schönbrunn sloužil jako letní sídlo Habsburků. Na zimu se stěhovali na zámek Hofburg v centru Vídně.  Svá poslední léta tu trávil i císař František Josef I. Nedlouho po jeho smrti, roku 1918, právě zde abdikoval Karel I. Od té doby se stal zámek součástí majetku rakouského státu.

Schönbrunn – zámek (Rakousko)

Do historie zámku Schönbrunn se zařadilo mnoho významných událostí. Například mezi lety 1814 až 1815 se zde konal Vídeňský kongres. V jednom ze zámeckých pokojů zase zasedal i samotný Napoleon. Významné audience a státní události se zde konají i dnes.

Schönbrunn – nočně nasvícení zámek (Rakousko)

Jméno zámku, které by se dalo přeložit jako „krásný pramen“, má svůj původ ještě z doby před výstavbou zámku. Tehdy zde totiž tryskal pramínek vody, jenž si císař Matyáš oblíbil. U něj byla vztyčena socha nymfy a místo bylo nazvané jako Schöner Brunnen (krásný pramen).

Schönbrunn – zámek a kašna (Rakousko)

Zajímavosti v okolí zámku Schönbrunn

Gloriette

Na vrcholku nad zámeckým palácem stojí stavba známá jako Gloriette. Byla postavena roku 1775 na oslavu vítězství v bitvě u Kolína. Dnes slouží jako kavárna a je od ní jeden z nejvelkolepějších výhledů na Vídeň. Výhledy je možné si užít i z terasy na střeše.

Schönbrunn – Gloriette (Rakousko)

Zahradní labyrint Irrgarten

Oblíbenou atrakcí zámku Schönbrunn je zahradní labyrint umístěný hned u zámku. Labyrint zde vznikl už na začátku 18. století, ale postupem času začal upadat. V roce 1998 byl však obnoven do své historizující podoby.

Schönbrunn – labyrint Irrgarten (Rakousko)

Wagenburg (Muzeum kočárů)

Když Habsburkové opustili své letní sídlo, zůstaly zde stovky kočárů i dalších vozů. A co s tím jiného, než to vystavit v muzeu. Dnes zde můžete obdivovat nepřeberně kočárů, nosítek, různých vozů či dokonce sanitek.

Schönbrunn – Muzeum kočárů Wagenburg (Rakousko)

Palmenhaus

Impozantní konstrukce ze zeleně nabarveného železa a skla je pavilon Palmenhaus věnovaný tropickým rostlinám a dřevinám. Budova dosahuje délky 113 metrů a její šířka je 28 metrů. Tato stavba je rozdělená na tři zóny s odlišným klimatem. Jedná se o tropickou, středomořskou a zimní zahradu.

Schönbrunn – skleník Palmenhaus (Rakousko)

Wüstenhaus

Podobně, jako Palmenhaus, je exotické flóře věnován sousední pavilon Wüstenhaus. Název se dá přeložit jako pouštní dům a tak není překvapující, že mezi hlavní exponáty patří kaktusy. Pavilon je věnovaný pouštním rostlinám z celého světa, zejména Afriky, Ameriky a Asie. Pravdou je, že není tak výrazný ani známý jako Palmenhaus.

Schönbrunn – zahrada u skleníku Palmenhaus (Rakousko)

Zoologická zahrada

Zoologická zahrada v Schönbrunnu je vůbec nejstarší dosud fungující na světě, a tak dodnes v ní dýchá duch doby poloviny 18. století, kdy byla založena. Tehdy ji nechal zřídil manžel Marie Terezie, císař František Štěpán Lotrinský. Mimochodem v této zoologické zahradě se narodilo první slůně odchované v zajetí.

Schönbrunn – zoologická zahrada (Rakousko)

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.