fbpx

Belémská věž: symbol Portugalska v centru Lisabonu

Belémská věž, neboli Torre de Belém, se dá označit jako symbol hlavního města Portugalska, Lisabonu. Obranná stavba byla postavena v 16. století na ostrově v deltě řeky Tejo. Stavba Belémské věže je nejtypičtější ukázkou manuelského stylu. To je pozdně gotický styl typický pro portugalskou kulturu.

Portugalsko – Belémská věž (Portugalsko)


Stavba byla postavena jako součást obranného systému v první polovině 16. století. Vojenský architekt, který Belémskou věž navrhnul, před tím pracoval na mnoha podobných stavbách v Maroku. Nejprve byla věž postavena na ostrově v estuáru řeky Tejo u moře, ale postupem času byly kolem ostrova naneseny vrstvy říčních nánosů a věž byla spojena s pevninou. Jak moc stojí a nestojí věž na pevnině dnes už rozhoduje odliv a příliv. I proto musí být pevnost stále s okolním světem propojena lávkou.

Symbol Portugalska – Belémská věž v Lisabonu (Portugalsko)

Později už Belémská věž neměla jen vojenský účel. Začala se využívat jako věznice či celnice. Dnes už je národní památkou a turistickou atrakcí a ozdobu města. Spolu s nedalekým klášterem svatého Jeronýma byla zařazena na Seznam světového dědictví UNESCO. Věž není jen symbolem Lisabonu, ale jako svůj symbol ji považují i portugalští mořeplavci a objevitelé.

Belémská věž v Lisabonu (Portugalsko)

Věž je nejtypičtější ukázkou manuelského stylu. To je styl, který vychází z pozdní gotiky a je typický pro Portugalsko. Tento vzhled dostala věž až dlouho po jejím postavení. Ke zkrášlení do současné podoby došlo především ve 40. letech 19. století. Na věži jsou k vidění motivy kamenných erbů, kroucených provazů, žebrových kleneb i křížů řádu Kristova.

Lisabon – věž ve čtvrti Belém (Portugalsko)

Věž je vysoká 35 metrů a na jejím vrcholu je vyhlídková plošina. Z ní uvidíte ústí řeky Tejo, čtvrť Belém i nedaleký most Ponte do 25 abril, který připomíná slavný Golden Gate v San Franciscu. Samotná věž skrývá 4 patra propojená spirálovitými schody a také terasu, ze které je krásný výhled do okolí věže a na čtvrť Belém. V útrobách věže si můžete prohlédnout například místnost velitele či Královský sál.

Belémská věž – cimbuří (Portugalsko)

5 1 hlas
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.