fbpx

Jezero Chiemsee a zámek Herrensinsel: Bavorsko jinak

V podhůří Bavorských Alp se rozkládá jezero Chiemsee, kterému dali přezdívku Bavorské moře. Zajímavé není jen samotné jezero, neboť jeho ostrovy skrývají nebývalé stavby. Bavorský král Ludvík II. Bavorský zvaný také jako „šílený“ král zde nechal vystavět zámek, který měl konkurovat i komplexu paláců ve Versailles.

Chiemsee – zámek Herrenchiemsee (Německo)


Chiemské jezero se rozprostírá na ploše 79,9 km². Kdysi však bylo mnohem větší. Vzniklo během konce poslední doby ledové před 10 000 lety a tehdy dosahovalo plochy dokonce 240 km². Kvůli říčním nánosům jako například z říčky Tiroler Achen je jezero zanášeno a stále se zmenšuje. Možné je, že jednou zanikne úplně. Nadmořská výška hladiny je 518 m n. m. a největší hloubka jezera je 73,4 metrů.

Chiemsee – jezero v Bavorsku (Německo)

Na jezeře se nachází celkem 4 ostrovy a každý má svůj účel. Největším ostrovem je Herreninsel s rozlohou 238 hektarů. Na „mužském ostrově“ stojí i oblíbený zámek Herrenchiemsee. Pánský je proto, že zde byl zřízen mužský benediktínský klášter. Druhým největším jezerem je jeho opak. „Dámský ostrov“ Fraueninsel má rozlohu už jen 15,5 hektarů a byl na něm zřízen ženský klášter. Menším ostrovem je Krautinsel (3,5 hektaru) a opravdu velmi skromný Schalch (22 m²). Tři největší ostrovy jezera poté tvoří vlastní obec Chiemsee, která má 30 obyvatel.

Chiemsee – molo na jezeře (Německo)

Zámek Herrenchiemsee

Zámek Herrenchiemsee je celkem mladý. Nechal ho postavit „šílený“ král Ludvík II. Bavorský v 70. letech 19. století. Ten nechal postavit i neméně udivující hrad Neuschwanstein či malebný zámeček Linderhof. Zámek Herrenchiemsee byl stavěn podle francouzského vzoru zámku ve Versailles. Bavorský konkurent má dokonce větší zrcadlový sál, který dosahuje délky 75 metrů.

Chiemsee zámek Herrenchiemsee na ostrově Herreninsel (Německo)

Výstavba zámku trvala tři roky, avšak nikdy nebyla dokončena. Chybí například celá boční křídla. Architektem stavby byl Georg Dollman. Král Ludvík Bavorský si zámek ale moc neužil. Sám na něm pobyl jen 9 dní. Hned 2 roky po jeho smrti byl nakonec otevřen veřejnosti.

Chiemsee – sochy u zámku Herrenchiemsee (Německo)

Okázalost zámku nejlépe poznáte až při samotné návštěvě interiérů. Nejpozoruhodnější je kopie ložnice ze zámku Versailles, ve které však nikdy nikdo nespal. Schodiště je zde postaveno z pravého mramoru a hala je prosvícena díky střešním oknům. Zajímavá je i Ludvíkova vana na koupání, která je velká jako korba menšího nákladního auta.

Chiemsee fontána u zámku Herrenchiemsee (Německo)

Ani okolí zámku nebylo ušetřeno zuřivého stavebnictví. Od břehu jezera byl k zámku kopán kanál pro lodě. Těsné okolí zámku bylo přeměněno v překrásný park zdobený fontánami, sochami a květinovou výzdobou. Dnes budova bývalého kláštera funguje jako muzeum a galerie, které je možné navštívit. Na ostrově se ještě nachází budova bývalého augustiniánského kláštera. Ten byl založen v 8. století, kdy nejprve sloužil řádu Benediktinů. Nechal ho zřídit bavorský vévoda Tassilo III. Po zrušení ještě fungoval jako pivovar.

Chiemsee – klášter na ostrově Herreninsel (Německo)

Fraueninsel

Skromější a méně okázalý je „ženský ostrov“. Ostrovu je věnována stavba kláštera Frauenworth, který, jak již jeho název i jméno ostrova napovídá, je jen pro ženy. Když si totiž odmyslíme zástupy turistů, tak se zde setkáme jen s jeptiškami. Zdejší klášter zde funguje od 2. poloviny 18. století. Největší dominantou ostrova je bílá zvonice tyčící se nad klášterem.

Chiemsee – klášter na ostrově Fraueninsel (Německo)

Při návštěvě ostrova nahlédněte do klášterního kostelíka a do klášterního obchůdku se zdejšími výrobky. Jeptišky zde vyrábí obvyklé likéry a jiné výrobky ze zdejších bylinek. Samozřejmě se i projděte po nábřeží, kde kotví různé lodičky a plachetnice.

Chiemsee ostrov a klášter Fraueninsel (Německo)

Lodě na jezeře Chiemsee

Pokud se chcete vydat na některý z ostrovů, snad jedinou možností je plout po jezeře na lodi. Už samotná plavba po jezeře Chiemsee je jistojistě zážitkem. První parník se zde vypravil od břehu jezera roku 1845. Tehdy si však utrhli pěknou ostudu, když se loď opakovaně rozbíjela. Dokonce museli změnit provozovatele, který se však o lodě stará dodnes. Dnes jejich flotile vévodí kolesový parník z dvacátých let. Krouží zde ale i lehce modernější lodě „běžné“ konstrukce.

Chiemsee – lodě na jezeře (Německo)

5 1 hlas
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.