fbpx

Balaton: jezero obklopené nečekanými zajímavostmi

Největším jezerem střední Evropy je Balaton v Maďarsku. I možná proto získal přezdívku Magyar tenger, neboli Maďarské moře. Nad jeho severním břehem se zvedají vinice vyhlášené vinařské oblasti Badacsony a na jihu se zase táhnou dlouhatánské pláže.

Balaton – jezero


Jezero Balaton je celkem mladé a kdyby nebylo zásahů člověka, brzy by ho čekal zánik. Před 15 000 lety zde začali vznikat malá jezírka díky erozi půdy a tektonickým posuvům. Tato malá jezírka se zde začala propojovat a před 10 000 lety zde vzniklo mnohem větší jezero, než zde je dnes. Spolu s vodou sem však proudí ročně tuny nánosů, které už zde zvládly udělat vrstvu silnou až 10 metrů. Za pár tisíc let by tak čekal jezero zánik. Každý rok se však část sedimentů ze dna bagruje a i výška vodní hladiny je regulována.

Jezero Balaton

Jezero se táhne v délce 78 kilometrů a jeho největší šířka je 12 kilometrů. Rozloha jezera je tak 596 km². Byť je jezero takto velké, jeho vyhlášená hloubka je velmi skromných čísel. V nejhlubších místech je dno jezera 11 metrů pod hladinou Balatonu. Průměrná hloubka je však 3 metry a dosáhnout ji při koupání je pomalu nadlidský výkon. Severní břehy jsou prudší. K hloubce 2 metrů stačí ujít 10 až 20 metrů. Ale když se budete koupat na jihu, smočíte si leda nohy. K hloubce 2 metrů bývá potřeba urazit 300 až 500 metrů. Na druhou stranu je jezero ideální na koupání s dětmi.

Na všech stranách jezera však jsou krásná městečka a příjemné pláže ke koupání. Ani o vodní sporty není nouze. Na jezeře Balaton totiž můžete potkat jak paddleboard, tak plachetnici. Okolí jezera je oblíbené i mezi cyklisty. Ti totiž mohou putovat mezi zajímavými místy po cyklostezkách bez velkého stoupání a klesání.

Jezero Balaton – poloostrov Tihany

Zajímavosti u jezera Balaton

Tapolca

Největší zajímavostí města je Jezerní jeskyně. V ní se můžete vydat na pouť skrze tajemné podzemí na lodičce. Jeskynní komplex dlouhý 5 kilometrů se nachází jen 15 až 20 metrů hluboko pod městskou zástavbou. Prý i zdejší prostředí má pozitivní účinky na lidské zdraví.

Balaton – jeskyně ve městě Topolca

Hevíz

Termální lázně ve městě Hevíz patří mezi ty nejvyhlášenější v celém Maďarsku. A taky jistě patří i mezi ty netradiční. Zde se totiž koupáte v termálním jezeře, do kterého přímo vyvěrají termální prameny. Vzhledem ke zdejším podmínkám v jezeře bují život. Ale nenechte se odradit, neboť zdejším bakteriím se připisují další léčivé účinky.

Balaton – termální lázně Hevíz

Keszthely

Městečku Keszthely na východním břehu jezera Balaton vévodí barokní zámek. Výstavba zámku Festetics trvala celých sto let, než byl v polovině 19. století dokončen. Dnes patří mezi největší zámecká sídla v Maďarsku. V zámku je dnes muzeum, ale nezapomeňte na procházku samotným zámeckým parkem.

Balaton – zámek Keszthely

Badacsony

Na severní straně jezera Balaton se zvedají kopečky oblasti Badacsony. Nejvyšším vrcholem je stejnojmenná hora, která byla kdysi sopkou. Dnes se na zdejších čedičových stráních daří vinařům. Zdejší vinařská oblast je druhou nejlepší v Maďarsku hned po Tokaji.

Balaton – vinice Badacsony

Tihany

Poloostrov Tihany je levandulovou oázou na Balatonu. Nachází se zde totiž fialově zbarvená pole levandulí. V centru malebného městečka nesoucího stejný název se nachází benediktínský klášter. Přímo od kláštera je kouzelný výhled na jezero Balaton i dál do krajiny. Na poloostrově si určitě všimněte i tradičních maďarských domů se střechami z rákosí, které můžete poznat i ve zdejším skanzenu.

Balaton – Tihany

Szigliget

Nad severním břehem jezera Balaton trůní na vyvýšeném vrchu zřícenina hradu Szigliget. Hrad postavili ve 13. století Benediktýni, ale později se dostal do rukou králů. Dlouhou dobu hrad chránil hranice mezi Uhrami a Osmanskou říší, a tak se stával terčem tureckých nájezdů. Jeho sláva skončila roku 1702, kdy byl na příkaz císaře Leopolda zničen a jeho části jsou dodnes rozesety v místních staveních. Dnes už je upraven a pohodlně přístupný turistům. Jsou z něj krásné výhledy na Balaton a oblast Badacsony.

Balaton – hrad Szigliget

Balatonfüred

Mezi vyhlášená lázeňská místa u břehu Balatonu. Lázeňství zde začalo v 17. století a prosperuje dodnes. Zde se nemusíte naložit jen do léčivé termální vody, ale taky do vod jezera Balaton na zdejších plážích.

Balaton – plachetnice v Balatonfüred

Kam dál?

Můžete se podívat na naše zájezdy do Maďarska nebo na naše pobyty v Maďarsku.

5 1 hlas
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.