fbpx

Kijk-Kubus v Rotterdamu: dům kostek patří mezi největší zajímavosti města

Komplex budov Kijk-kubus, neboli Kubuswoningen patří mezi nejzobrazovanější stavby města Rotterdam. Legendární stavba měla být pionýrem nového stylu bydlení a vytvořila město ve městě. Součástí komplexu jsou totiž obchody, školka i šest proudů rušné silnice. A víte, jaký prvek z přírody má tato stavba připomínat?

Zajímavosti města Rotterdam – Kijk-Kubus


Za návrhem nezvyklého tvaru domů stojí holandský architekt Piet Blom. Ten se postavil k stavbám domů pěkně zešikma a přišel s domy nakloněnými o 45 stupňů. Šikmé kostky nechal postavit na pylonech ve tvaru šestiúhelníku. Tento tvar má symbolizovat strom a domy v řadě mají utvářet celý les. Tento nezvyklý tvar má lépe pracovat s využitím prostoru v městském prostředí i interiéru.

Rotterdam – zajímavosti města

Poprvé však budova ve tvaru krychle nevznikla přímo v Rotterdamu. První stavby vyrostly v letech 1974 a 1977 ve městě Helmond. Tam vzniklo prvních 18 domů tvaru krychle. Uprostřed vznikla největší krychle s divadlem, které však vyhořelo. Poté se pokračovalo s výstavbou přímo v centru Rotterdamu, a to nedaleko stálého přístavu Oudehaven. Původně bylo plánováno 55 domů, nakonec jich však bylo postaveno 39. Aby byla splněna podmínka s počtem bytů na ploše, vedle komplexu Kijk-kubus vznikl bytový dům ve tvaru pastelky. I ten má nezvyklý tvar s půdorysem do šestiúhelníku.

Rotterdam – dům Kijk-Kubus

Oněch 39 staveb je dnes takovým městem ve městě. V přízemí se nachází obchody, škola i dětské hřiště. Větší kostky byly proměněny v hostel. Všechny kostky jsou vzájemně spojené, a tak vytváří na pohled nezvyklý, avšak spojitý komplex krychlovitých staveb. Záměr s lepším pracováním s městským prostorem už dokazuje i to, co se pod budovou děje. Pod stavbou vede totiž rušná několikaproudá silnice a tramvajové koleje.

Rotterdam – památky

Každá kostka má poté tři podlaží a suterén tvořený vstupem. V prvním patře obvykle bývá obývací pokoj a kuchyň. Na druhém patře je prostor pro dvě ložnice a koupelnu. Úplně nejvyšší podlaží je dobře prosklené, a tak může být využito jako zahrada. Někdy se uplatní i jako dětský pokoj. Plocha bytu je právě 100 metrů čtverečných, avšak část je kvůli nízkým stropům nevyužitelná. Místní obyvatele dříve rušilo množství turistů, co se chtěli dovnitř podívat. Až jeden obyvatel se nakonec rozhodl ze svého domu udělat muzeum a nabízet návštěvníkům prohlídky. Do jednoho z bytů se tak za pár eur můžete klidně podívat a dům si prohlídnout i zevnitř. My prohlídku tohoto domu jistě doporučujeme.

Rotterdam – Tvar krychle

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.