fbpx

Televizní věž Berlín: parádní výhledy i viditelná dominanta města

Televizní věž je již pevně spjatá s horizontem Berlína. Jedna z dominant hlavního města Německa se tyčí do výšky 368 metrů již od 60. let 20. století. Nejvyšší stavba Evropské unie ale také vůbec nemusela vzniknout. Plánovala se totiž výstavba mnohem menší TV věže na místě mimo centrum Berlína.

Berlínská televizní věž – Německo


Historie sahá až do roku 1952. Tehdy totiž Východní Německo, které tehdy nebylo mnohými státy uznáno, pouze dvě televizní kmitočtová pásma. To znamenalo potřebu výstavby jednoho výkonného vysílače nad Berlínem s dalekým dosahem. Německá pošta, která měla telekomunikace na starost, se rozhodla pro výstavbu vysílače v pohoří Müggelberge na okraji Berlína. Byla tak zahájena stavba věže s plánovanou výškou 130 metrů. Jenomže soudruzi z NDR se přepočítali a narazili na problém, že poloha věže je v přibližovací dráze na tehdejší letiště Schönefeld, dnes Berlín-Braniborsko.

Televizní věž Berlín

Stavba věže byla roku 1956 zastavena a inženýři se museli vrátit k tužkám, pravítkům a papírům. Několik následujících let se bojovalo s výběrem nového místa i s dostatkem financí. V roce 1965 se už začalo s výstavbou současné televizní věže nedaleko náměstí Alexanderplatz. Stavba začala šířit televizní signál v říjnu roku 1969. Tehdy dosahovala výšky jako je dní v roce. Tato ohromná stavba se zvedala nad východním Berlínem do výše 365 metrů. Při rekonstrukci v 90. letech 20. století byla o 3 metry zvednuta díky anténní nástavbě.

Berlínská věž (Německo)

Neodmyslitelnou součástí nahoru se zeštíhlující věže je nástavba ve tvaru koule. Říká se, že má připomínat sovětskou vesmírnou družici Sputnik. Tato koule má průměr 32 metrů a její hmotnost je 4800 tun. Právě v ní se nachází to, proč patří mezi nejnavštěvovanější zajímavosti Berlína. Je v ní vyhlídková terasa a restaurace.

Berlínská TV věž

Vyhlídková terasa na televizní věži se nachází ve výšce 203 metrů nad zemí. Z observatoře máte výhled na celý Berlín a vzhledem k výšce nebude nic clonit ve výhledu. Vidět je až do vzdálenosti 42 kilometrů. Sice do nedalekého Polska se nepodíváte, ale okolí Berlína máte jako na dlani. Na věž vede 986 schodů, ale pro milovníky stoupání do výšek zde máme studenou sprchu. Na ně totiž může jenom personál. Naopak nahoru se dostanete jedním z rychlých výtahů.

Televizní věž v Berlíně

Nad vyhlídkovou terasou je i oblíbená restaurace, která se otáčí o 365 stupňů. Už za doby NDR bývala velmi vyhledávanou a délka pobytu byla omezena na 1 hodinu, což byla doba jedné otočky. Při pozdější modernizaci byla rychlost otočky zrychlena na 20 minut. Dříve nesla hrdý název Telecafé, ale po změně režimu dostala modernější hrdý název Sphere. Jídlo se nepřipravuje na věží, ale z bezpečnostních důvodů je kuchyň umístěna v budově u paty Berliner Fernsehturm. Připravené pokrmy následně do nebeské výšky vyveze speciální výtah.

Náměstí Alexanderplatz a Berliner Fernsehturm (Německo)

Výstavbou věže se neměl řešit jenom technický problém s poskytnutím televizního signálu. Šlo i o dokázání, co ohromného dokáže postavit moderní socialistická republika. Asi není náhoda, že věž byla postavena vedle (nebo možná nad) kostelíka svaté Marie. Tento symbol pokroku nad církví však úplně nedopadl podle představ. Když se do věže opře sluneční záření, vytvoří se totiž v oku obraz kříže. Kříž však představuje pro křesťany symbol nezničitelnosti. Stavbě se začalo říkat „Papežova pomsta“ a taky „Svatý Walter“ podle generálního tajemníka Sjednocené socialistické strany Německa Waltera Ulbrichta.

Berlínská TV věž a kostel svaté Marie (Německo)

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.