fbpx

Keramika Bolesławiec: prohlédněte si tradiční keramičku v Polsku

Polské město Boleslawiec, které by se dalo přeložit jako Boleslav, je proslulé výrobou řemeslné keramiky. V tomto dolnoslezském městě se keramika vyrábí od 19. století a do dnešní doby neztratila svůj tradiční půvab.

Keramička Boleslawiec – výrobní hala


Historie výroby keramiky sahá až do středověku. V 15. století se zde vyráběla kameninová keramika pokrytá hnědými a žlutými olověnými glazurami. Tehdy se výrobou zabývalo pět dílen, které později roku 1511 založily cech a mohly udržovat monopol na výrobu keramiky v regionu. K rozvoji výroby došlo v 18. století. Tehdy se město stalo součástí Pruska. Pruská vláda se o výrobu keramiky začala zajímat a nedlouho na to se začali do města sjíždět hrnčíři z Francie, Saska či Bavorska. V této době se stal populárním výrobkem zdejších dílen šálek a konvice na kávu. Tehdy se totiž tento nový vynález stal populárním mezi vyššími vrstvami. V 19. století zase věhlas místní keramiky podpořila výroba ve stylu biedermeier. V tomto období ve městě Boleslawiec vznikla i škola na výchovu řemeslníků a umělců v tomto oboru.

Keramička Boleslawiec – výroba keramiky

Čím je tato keramika typická hned na první pohled je její modře zbarvený dekor. Ten se tvoří z oxidu kobaltu. Nanáší se přímo na keramiku a teprve s tímto nátěrem je výrobek glazován. Díky tomu je barva odolná a vyhovuje dennímu použití. Běžně se vyskytují motivy květin, někdy jsou ornamenty inspirovány dalšími motivy, například anděly či jeleny. Tyto motivy pocházejí z doby secese přelomu 19. a 20. století. Tradiční je i hnědé zbarvení keramiky, se kterým se také můžeme setkat, a nesla jí keramika dříve.

Keramička Boleslawiec – malířská dílna

Keramické výrobky se vypalují při teplotě okolo 1300 °C. Vyrábí se z jílů, které se kolem města nacházejí. Aby se zachovala trvanlivost zbarvení, na barevné dekory se nanáší ještě vrstva barevné glazury. Každý nátěr je dělaný ručně podle předem vytvořených šablon, především pomocí vyřezaných houbiček. V minulosti se však k nátěrům využívaly fakticky brambory. Stejně tak, jako je vícevrstevný nátěr, keramika prochází vypalováním hned několikrát. Do jedné pece se poté vejdou stovky až tisíce kousků keramiky podle jejich velikostí.

Keramička Boleslawiec – keramická pec

Keramika je vhodná pro uchovávání potravin a díky její pórovitosti je vhodná i pro vaření na přímém ohni. Z keramiky tu tak vyráběly výrobky pro zemědělství a do kuchyní. V dnešní době se však výroba přeorientovala na luxusní zboží, často určené jenom k vystavení nebo na sváteční použití.

Keramička Boleslawiec – prodej výrobků

Ve městě působí dodnes několik tradičních manufaktur zabývajících se výrobou keramiky. Pokud se chcete dozvědět více o výrobě keramiky, mnohé z nich nabízejí veřejnosti exkurze do výroby. Za plného provozu tak můžete pozorovat pracovníky plně ovládající své řemeslo a umělce v ateliérech tvořící krásný dekor. Z města Boleslawiec to není daleko do dalšího města proslulého výrobou vypalovaných keramických výrobků. Saská Míšeň je proslulá díky výrobě kvalitního porcelánu.

Město Bolesławiec

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.