fbpx

Slovinsko: základní informace o zemi

Oficiální název

Slovinská republika – slovinsky Republika Slovenija

Hlavní město

Lublaň – slovinsky Ljubljana

Rozloha

20 273 km² (to odpovídá 153. pozici na světě) – rozloha je lehce menší než oblast historická oblast Moravy (bez Slezska)

Státní zřízení

Slovinsko je parlamentní republika

Administrativní členění

Slovinsko má v současnosti (2020) pouze jediné administrativní celky – občiny. Těch je ve Slovinsku 212 a z toho 11 jich má statut městských občin. Po vzniku Slovinska se zvažovalo i zavedení krajů, ale nedošlo k tomu. Občiny jsou ekvivalentní k českým obcím. Představielem občiny je župan (starosta) zvolen ve volbách.

Obyvatelstvo

Ve Slovinsku žije 2,1 milionu obyvatel.

Náboženství

 

Jazyk

 

Města

Největším městem Slovinska je hlavní město Lublaň (Ljubljana), která má 272 tisíc obyvatel. Druhým největším městem je Maribor s 95 tisíci obyvatel a třetím největším městem je Celje se 38 tisíci obyvateli. Dalším významným městem a čtvrtým největším je Kranj s 37 tisíci obyvatel.

Povrch a reliéf

Povrch Slovinska je velmi členitý. Severní a severozápadní části země zabírá pohoří Alpy. Nejvýznamnější jsou Julské Alpy s nejvyšším vrcholem Slovinska – horou Triglav (2 864 m). Ty leží na západ od údolí Sava s městem Kranj. Jižní hranice Slovinska ohraničuje pás na západ od Lublaně. Na sever a východ od řeky Sava se nachází pohoří Karavanky a Kamnicko-Savinjské Alpy. Dál na východ je alpské pohoří Pohorje, které je vůbec nejvýhodnější částí Alp.

Nejvyšší hora

Nejvyšší hora Slovinska je Triglav s nejvyšším bodem ve výšce 2 864 metrů.

Nejnižší bod

 

Řeky

 

Jezera

 

Vlajka

 

Mezinárodní poznávací značka

 

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.