fbpx

São Miguel: ostrov sopečných kráterů je perlou Azorských ostrovů

Sníte o tom podívat se na Nový Zéland, ale je to na vás možná až moc daleko, finančně byste to neutáhli, a navíc nemáte takové dovolené nazbyt, protože jen cesta vám zabere v celkovém úhrnu pracovní týden? Nemusíte již zoufat více, neboť jen co by kamenem dohodil, se v Evropě nachází takový malý ostrov nesoucí přízvisko „evropský Nový Zéland.“ Neváhejte tedy ani vteřinu, sbalte si kufr, dobré pohorky, nejlépe i pláštěnku, a vydejte se prozkoumat jeden z devíti ostrovů spadající pod portugalské Azory; Sao Miguel. Tento ostrov, jak možná pochopeno, láká především na panenskou přírodu a překrásné treky, kterých je po ostrově všude dosti. Proto pokud jste milovníkem přírody, ostrov si vás jistě podmaní.

Azorské ostrovy - hory na ostrově Sao Miguel

Azorské ostrovy – hory na ostrově Sao Miguel


Pokud chcete z ostrova vidět co možná nejvíce, je dobré mít auto nebo vlastní mikrobus. Spoléhání na hromadnou dopravu by vás mohlo totiž stát nejeden výhled (přístupem v dopravě jsou s Českými drahami vcelku srovnatelní) Jak již totiž bylo řečeno, ostrov toho má mnoho co nabídnout a nechá vás s pusou dokořán.

Sao Miguel – Azorské ostrovy

Kráter, kam se podíváš!

Hlavním lákadlem tohoto ostrova jsou sopečná jezera. Sao Miguel je totiž vulkanického původu, proto je zde velké množství kráterů, které nyní tvoří místo pro jezera či města. Kolem vede spousta cest, ze kterých lze tuto nádheru plně docenit. Pro otrkanější se na ostrově nalézá i jeden hotel (Hotel Monte Palace), který je už léta opuštěný. Byť je pro veřejnost zavřený, dá se do něj snadno dobýt a ze střechy onoho hotelu pozorovat již zmíněná kráterová jezera. Nicméně je třeba myslet na to, že je to jen na vlastní nebezpečí.

Sao Miguel - jezero v kráteru

Sao Miguel – jezero v kráteru

Pěšky po celém ostrově

Pokud toužíte po nějakém delším treku, můžete zajásat. Na ostrově je ohromný počet všech možných treků, které můžete zdolávat. Jsou dokonce rozděleny dle obtížnosti i délky, proto je velice snadné si podle toho naplánovat celý den. Navíc si můžete i zvolit, co vám lahodí více; snad je to procházka kolem oceánu? Nebo byste radši zdolávali nejvyšší vrcholky? Chcete se naladit na vlnu levády? Nebo snad dojít až k vodopádům? Dobrodružství čeká, stačí si jen vybrat!

Sao Miguel - poznávací zájezdy a dovolená

Sao Miguel – poznávací zájezdy a dovolená

Jídlo podávané ze země

Dalším lákadlem je město Furnas. Toto město je postaveno v jednom z kráterů, kde o vulkanickou činnost není nouze. Avšak místní tomu přišli na kloub a na oko děsivé místo přeměnili na turistické lákadlo. Využívají totiž vysokou teplotu v zemi, která je způsobena vulkanickými jevy, ve které vaří místní specialitu: Cozido de Furnas, což je taková směs masa a zeleniny. Jelikož ale zem není trouba, příprava tohoto pokrmu trvá i několik hodin, proto pro zajištění ochutnání si raději udělejte rezervaci. V mezičase, než vám země vyvrhne tuto azorskou specialitu, se můžete naložit v místních termálních lázních, které disponují oranžovým vodním pramenem, který má mít ozdravné účinky. Vedlejší účinek však je, že vám to pravděpodobně zdevastuje plavky, tak kdoví, jak moc léčivé to je.

Čaj, ananas aneb nejlepší suvenýr

Ananas a čaj. To jsou dva produkty, na které může být ostrov Sao Miguel náležitě pyšný. Tyto dvě položky se totiž nikde jinde v Evropě nepěstují, tento pozoruhodně malý ostrov si tedy drží rovnou dvě prvenství. Plantáže čaje jsou obrovské, nicméně pokud máte zájem si to obhlédnout důkladněji, je tam přímo značená stezka, která vás okruhem vezme kolem plantáží. Pokud vám stačí jen malé nahlédnutí do konvičky, můžete si projít továrnu, ochutnat ony čaje a následně si je i zakoupit. Co se ananasů týče, do skleníků máte také možnost nahlédnout. Navíc se vám dostane velice přátelské společnosti v podobě průvodce, který vás provede skleníky a vysvětlí vám, že si vlastně celý život kupujete strašně nekvalitní ananasy. Ten pravý totiž u růžice nádherně voní. Schválně si to někdy v obchodě zkuste. A jestli okusíte azorský ananas, jiný už nikdy nebudete chtít jíst.

Slunce, vichr, slunce, déšť, slunce, potopa

Nutno podotknout, že pokud se chystáte na tento ostrov, při balení myslete na všechny možné scénáře. Počasí je zde velice nestabilní. Přestože se v jednu chvíli můžete potit jen v tílku a polévat se zteplalou vodou, za chvíli vás může zpražit déšť a ofouknout silný vítr. Holt, je to ostrov ležící v oceánu, nějaké týdenní predikce v podobě Aladina vás tu nezachrání. Avšak nesmutněte, pokud vás překvapí jen špatné počasí, ona ta mlha a sychravo mají také něco do sebe, kor na takovémto místě.

Azorské ostrovy - pobřeží Sao Miguel

Azorské ostrovy – pobřeží Sao Miguel

Sao Miguel je velice různorodý a právem pojmenovaný Zelený ostrov. Takže pokud ještě nemáte zabaleno, rozhodně se do toho pusťte. Ostrov začíná být stále více populárnější, avšak pořád ne natolik, aby vás rušily davy turistů. Nicméně to je jen otázkou času, takže neotálejte a jeďte dříve, než budete mít v pozadí místo přírody tisíce turistů.

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.