fbpx

Cyklostezky u Hradce Králové: 7 tipů na cyklovýlety

Plánujete, kam byste vyrazili na kole do okolí Hradce Králové? Zde máme 7 tipů na cyklistiku po okolí salonu první republiky.

Hradec Králové – výlety na kole a cyklistika


Po Labské cyklostezce z Hradce Králové do Kuksu

Z Hradce se krásně nabízí využít Labské cyklostezky, možná vůbec nejvýznamnější cyklotrasy v naší republice. Ideálním cílem cyklovýletu může být hospital na Kuksu. Na Kuks to je asi 30 kilometrů jedním směrem a jedete stále podél řeky Labe nebo v její těsné blízkosti. Nemusíte se bát velkého převýšení. Navíc se jede až na pár šotolinových úseků po asfaltu a trasa se vyhýbá silnicím s provozem. Pokud by se vám chtělo, stále ještě můžete pokračovat po Labské cyklostezce do Žirče, kde najdete muzeum cyklistiky. Kousek od vesnice je i zajímavý Braunův betlém a Křížová cesta 21. století. Kousek to je i do Dvora Králové. Mezi Kuksem a Hradcem se zase nabízí odbočka do Josefova.

Cyklovýlety v Královehradeckém kraji – hospital Kuks

Po Labské cyklostezce do Pardubic

Na opačnou stranu se můžete vydat na kole do Pardubic. Nicméně tato trasa vede mimo úseků z Hradce do Vysoké nad Labem a u Pardubic po silničkách, o kterých se nedá moc tvrdit, že by byly bez provozu. Dobrou zprávou je, že nová Hradubická Labská cyklostezka se připravuje. Cestou do „Perníkova“ si můžete vyšlápnout na Kunětickou horu.

Podél Labe do Poděbrad

Třetí možností Labské cyklostezky je dojet po proudu řeky až do Poděbrad. Celkem to je 80 kilometrů, ale jedete po proudu a tak cesta rychle ubíhá. Nicméně i zde je mnoho úseků, které vedou ještě po vedlejších silnicích. Cestou se můžete stavit v Kladrubech nad Labem, nejbližším místě zapsaném na seznamu UNESCO. Dalšími zajímavými místy na trase může být Týnec nad Labem nebo Kolín. Nakonec si můžete odpočinout na poděbradské lázeňské kolonádě. Zpátky do Hradce Králové se dobře dostanete rychlíkem od Prahy. Je v něm několik míst pro jízdní kola.

Cyklistika u Hradce Králové – Labská cyklostezka

Cyklistika po Hradeckých lesích

Oblast Hradeckých lesů je protkána hustou sítí pěkných stezek včetně asfaltového okruhu, který si ve velkém oblíbili cyklisti i inlajnisté. Povětšinou zde můžete jezdit ve stínu městského lesa, který ukrývá poklidnou přírodu kousíček za městem. A občerstvit se můžete třeba U Pytláka nebo U Vlka.

Na kole do Chlumce nad Cidlinou

Po vedlejších silničkách se můžete dopravit na pohon svých nohou do Chlumce nad Cidlinou. Zde si můžete prohlédnout zámek Karlova Koruna, Muzeum četnické stanice nebo zahradní železnici. Ve městě najdete i  pomník jednoho z nejvýznamnějších rodáků Chlumce, Václava Klimenta Klicpery. Jedna cesta je dlouhá asi 33 kilometrů a cestou můžete odbočit k zámku Hrádek u Nechanic.

Cyklovýlety z Hradce Králové – zámek Hrádek u Nechanic

Cyklovýlet podél zámků a řeky Orlice

Kromě řeky Labe můžete zaměřit i na Orlici, přesněji na tu Divokou. Mezi Lípou nad Orlicí a Potštejnem vede „Zámecká cyklostezka“. Zde na kole poznáte zámky Častolovice, Kostelec nad Orlicí, Doudleby a Potštejn. Na zámku Potštejn se navíc pořádají hrané prohlídky, kde se můžete sami zapojit do děje pohádkového příběhu. Pokud se vám bude chtít, můžete na Potštejně si taky vyšlápnout na zříceninu hradu. Zajímavý je i úsek mezi Hradcem Králové a Lípou nad Orlicí. Zde pojedete podél nekonečných meandrů Orlice. Z Potštejna do Hradce Králové počítejte s délkou 45 kilometrů. Nicméně zde si také můžete vypomoci vlakem, a to hned do několika míst.

Za trubičkami a kamennými sochami do Hořic

Pokud nejste nároční a stačí vám trasa po vedlejších silničkách a k tomu si klidně sem tam vyšlápnete nějakou tu vlnku v krajině, můžete zajet do Hořic. Zde můžete navštívit sochařský park U svatého Gotharda nebo Masarykovu věž samostatnosti. Přímo na zámku je nové muzeum závodění na motocyklech nebo na náměstí pěkné městské muzeum. Do Hořic to je podle zvolené trasy od 30 do 37 kilometrů. Pokračovat se dá i dál do Ostroměře, Lázní Bělohradu či Miletína.

Cyklistické výlety – zřícenina hradu Potštejn

A pokud již máte okolí Hradce Králové na kole probádané, nebo byste se rádi vydali někam do zahraničí, zde najdete cyklistické zájezdy s průvodcem od CK HOŠKA TOUR.

4 2 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.