fbpx

Co všechno vynalezli Maďaři

RUBIKOVA KOSTKA

Rubikovu kostku vynalezl maďarský sochař Ernő Rubik v roce 1974. O rok později ji patentoval a v roce 1977 došlo k uvedení na trh a stala se celosvětovým hitem. Byla vyráběna v milionových sériích a je dokonce nejprodávanějším produktem na zemi. Složena je z 26 dílů z toho 12 hran, 8 rohů a 6 středů. Celé to je propojeno důmyslným mechanizmen, který dovoluje jakoukoliv vrstvu pootočit o 90 stupňů. Lze z ní sestrojit 43 252 003 274 489 856 000 barevných kombinací.

DYNAMO

V roce 1827 začal maďarský fyzik a vynálezce Anyos Jedlik experimentovat s elektromagnetickým rotujícím zařízen, které se nazývá elektromagnetický self-rotor. S tímto vynálezem přišel o šest let dříve než Siemens nebo Wheatstone.

GULÁŠ

Název tohoto pokrmu je odvozen od maďarského „gulya“, což znamená stádo hovězího dobytka. Vaří se z nakrájených masových kostek v omáčce z cibule. Často bývá podáván jako polévka, bývá výrazně kořeněný až pálivý a nikdy se nezahušťuje moukou. V Maďarsku je také oblíbený perkelt, což je nepálivá obdoba guláše. Ten se však zahušťuje moukou.

KULIČKOVÉ PERO

Vynalezl ho maďarský novinář a vynálezce László Bíró v roce 1938 díky tomu, že si všiml jak schne inkoust při tisku novin rychleji a nezanechává skvrny. Nejprve se pokusil tento inkoust použit v plnícím peru, jenže byl moc hustý a tak se svým bratrem a chemikem Georgem vymyslel nový tip pera. Při sestrojení pera použil kuličku, která se pohybem pera po papíru otáčí a roznáší přitom inkoust na povrch papíru.

VODÍKOVÁ BOMBA

Otcem vodíkové bomby je nazýván Edward Teller, který se narodil v Budapešti, poté žil v Karlsruhe a ve třicátých letech minulého století emigroval do USA. Na vodíkové bombě začal pracovat spolu s Stanem Ulanem a tak vytvořili Teller-Ulamovu bombu, u které zjistili v letech 1951 a 1952, že je 2 500 krát silnější než bomba shozená na Hirošimu a Nagasaki.

TELEFONNÍ ÚSTŘEDNA

Průkopníkem v oboru telefonů se stal Tivadar Puskás, který vynalezl telefonní ústřednu. Narodil se v Budapešti ale od roku 1873 začal pracovat v USA a to i s Thomasem A. Edisonem. Když se dozvěděl o vynálezu A. G. Bella, tak si koupil telefon rozebral ho za účelem zdokonalení. V roce 1878 již byla podle plánů T. Puskáse postavena první telefonní ústředna, a to v Bostonu. O tři roky později jeho bratranec Ferenc Puskás postavil první ústřednu v Pešti. Po ¨zestátnění telefonní sítě jí dostal do pronájmu Tivadar Puskás.

WATTMETR

Vynalezl ho Ottó Bláthy, který rovněž vynalezl moderní elektrický transformátor v roce.

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.