fbpx

Objevujeme Krušné hory

Pojďte se projít jednou z částí Krušných hor  – cestou na rozhraní dvou světů – krásně zeleného a průmyslově šedého. Čeká nás zajímavá cesta z výchozího místa vísky Černice, neznalým místopisu přidám název městečka Horní Jiřetín. Ten znáte z médií v boji o prolomení hranice těžebních limitů na uhlí jisté velké společnosti a místními lidmi, kteří tu chtějí žít a bydlet.

Nedoporučuje se nikde z cest uhýbat, jste ve svahu a na hraně dolového pole! Z parkoviště u lesa nás zavede zpevněná cesta  vpravo k hlavní bráně zámku Jezeří. Pokud bude brána zavřená, musíte ještě vystoupat po cestě vlevo pár výškových metrů k zahradní brance. Tu Vám průvodce otevře a vpustí vás do krásné zahrady, kterou opatrně projdete kolem bývalého psince na nádvoří. V nově opravené budově můžete zakoupit vstupenky a upomínkové předměty (kvalitní) nebo si natisknout razítka do turistické knížky, případně se občerstvit před prohlídkou zámku.

Prohlídka zámku je plná kontrastů, na jedné straně vidíte značné úsilí a jeho výsledky při opravách zdevastovaných budov a mobiliáře, na druhé straně se čeká na finance tolik potřebné na obnovu před několika lety zcela odepsané památky. Ale věřte, že tu máte opravdu na co koukat a výklad pana průvodce je nadmíru zajímavý pro všechny.

A navíc  tento zámek navštívil i sám následník britského trůnu princ Charles.

Nyní se vydáme na pěší procházku asi 6 -7 km dlouhou do Vysoké Pece, budeme stále sledovat žlutou značku.  Na nejbližším rozcestí Pod Jánským vrchem můžeme také odbočit na pěšinu prudce vzhůru vpravo a po modré značce dojít chvíli po úbočí, chvíli do kopce, kolem vodárny na zříceninu hradu Starý Žeberk. Je to sice pár kilometrů navíc, ale ty výhledy do daleké krajiny opravdu stojí za to. Blízká krajina vám totiž nabízí pohled do šedohnědého obrovského dolu ČSA s gigantickými rypadly, co ukusují zeminu a uhlí téměř pod vámi. Jejich tlumený zvuk vás bude provázet celou cestu.

Zpráva pro houbaře – v září tu nebylo nahoře mezi kameny pro samé pravé hřiby pomalu kam šlápnout! Až se pokocháte přírodou a třeba  si nasbíráte  houby (vězte, že máte před sebou dalších pár kilometrů cesty) vrátíme se zpět dolů na rozcestí a pokračujeme vpravo po žluté lesní cestě několik kilometrů až k Žeberské lípě.  Z jedné strany vás provází zelené lesy a bučiny chráněné oblasti Jezerka, vlevo vidíte průhledy na měsíční krajinu dolového místa. Jeden by nečekal, že jsou tady lesy opravdu  zelenější a celistvější než na Šumavě zdevastované kůrovcem a orkánem.

Od Žeberské lípy pokračujeme dále po žluté stále lesem až ke Kunratické myslivně na okraji Vysoké Pece. Před myslivnou je zajímavý památník věnovaný nejen jejím obyvatelům, ale i lidem starajícím se o lesy. Odsud jste za chvilku u koupaliště s možností občerstvení a osvěžení. Zdatnější turisté mohou pokračovat pěšky ještě asi 5 km až do Jirkova nebo se vrátit k autu do Horního Jiřetína  autobusem s přestupy.

V Jirkově mohu doporučit návštěvu Městské věže a Městského podzemí, nebudete litovat.

Víte, že v Městské věži mají muzeum všichni slavní Jirkové? Každý z nich tu zanechal něco svého na památku. „Návštěvníci mohou spatřit na vlastní oči brýle Jiřího Bartošky, rekvizity z divadla Semafor Jiřího Suchého, hrnek Jiřího Krampola, pohlednici od Karla Kryla adresovanou Jiřímu Černému, golfovou hůl Jiřího Korna, pantofle Jiřího Mádla, lyže Jiřího Rašky, dres Jiřího Jarošíka či boty Jiřího Welsche. Zatím poslední předmět zapůjčil režisér Jiří Strach. Poslední podlaží ve věži je věnováno návštěvníkům z řad Jirků a Jiřin, kteří zde mohou nechat svůj podpis a fotografii“

Drahuše Ouzká

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.