fbpx

Hrad Kašperk: nejvýše položený královský hrad střeží západ Šumavy

Nejvýše položený královský hrad v Česku stráží zlatonosnou oblast kolem nedalekého městečka Kašperské Hory. Leží v nadmořské výšce 886 m a patří mezi nejkrásnější hrady Česka i mezi největší pamětihodnosti Šumavy. Možná i díky těmto atributům si mohl zahrát v pohádce Anděl Páně.


Historie hradu sahá do 14. století. V té době se totiž v okolí hradu rozmohlo hornictví a také riziko střetu se sousedním Bavorskem. Ještě za Jana Lucemburského museli místní havíři bojovat sami proti bavorskému vévodovi. Jeho syn Karel IV. tak zde nechal postavit hrad, aby bylo bránění oblasti snazší. A na počest krále byl hrad pojmenován Karlsberg, ze kterého vzniklo počeštělé Kašperk. O několik králů později se hrad dostal do soukromých rukou šlechticů, kteří si hrad navzájem přeprodávali. Významným v historii hradu byl rok 1616, kdy Kašperk odkoupilo město Kašperské Hory. Byť za Třicetileté války sloužil jako úkryt obyvatel, hrad neměl využití a chátral až do doby, kdy se stal oblíbeným cílem turistů.

Hrad Kašperk – hradby

Hrad Kašperk – nádvoří hradu

Na hradě Kašperk je dnes hned několik prohlídkových okruhů. Hlavními jsou okruhy Život na hradě a Stavba hradu. V každém z okruhů navštívíte jednu z dvou věží hradu. Východní věž je věnovaná životu na hradě a hygieně, západní věž je naopak zaměřena na výstavbu hradu a jeho vybavení. Na obou věžích však stanete na vyhlídkovém místě v nejvyšších partiích hradu. Prohlídky jsou obohaceny i o videoprojekce zaměřené na jednotlivá témata prohlídky.

Hrad Kašperk – prohlídka hradu

Hrad Kašperk – chození na chůdách

Návštěvu hradu si užijí i děti. Mimo specializovaných prohlídek právě pro ně si mohou vyzkoušet i chůzi po chůdách nebo zastřílet si s lukem. Takže hrad je ideální k výchově mladého rytíře. Na hradě nechybí ani dobré občerstvení.

Na hrad se můžete vydat pěšky, a to jak z parkoviště nedaleko hradu, tak přímo z městečka Kašperské Hory. Určitě však doporučujeme si zajít i na nedaleký Pustý hrádek. Jedná se o předsunuté opevnění hradu Kašperk, na kterém je dnes vyhlídka na hrad. Zdroje mluví o původu stavby rozličně. Nejspíš nechali Pustý hrádek postavit Šternberkové na obranu proti útoku královských vojsk Jiřího z Poděbrad, což by mohla být pomsta za snahu o sesazení panovníka. Gotický hrádek pochází z 15. století. Měl dvě podlaží a k stavbě patřila i pětiboká věž.

Cesta na hrad od Pustého hrádku

Pohled na Kašperk z vyhlídkové plošiny na Pustém hrádku

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.