fbpx

Burren: národní park s pozoruhodnou krajinou

Svou pozornost při návštěvě Irska si zaslouží krajina Burren. Oblast Burren je jedna z nejzajímavějších přírodních skvostů západu této země. Jedná se o zachovalou krasovou oblast, která vznikla během poslední doby ledové. Můžeme zde ale nalézt i prehistorické megalitické stavby a díky svému specifickému povrchu i vyhlášenou botanickou lokalitu. Dnes je centrum oblasti vyhlášeno jako irský národní park.


Krajina Burren zabírá plochu asi 250 kilometrů čtverečních. Na první pohled se může zdát, že se jedná o nehostinnou pustou krajinu, s trochou fantazie se dá označit až za měsíční. Díky tomu zde tak mohla velká část oblasti zůstat zachovaná dodnes. Na její menší části, o velikosti asi 15 kilometrů čtverečních, byl vyhlášen národní park Burren National Park (irsky Páirc Náisiúnta Bhoirne).

Národní park Burren

Svůj vzhled dostala oblast za poslední doby ledové, která proběhla přibližně před 10 až 15 tisíci lety. Tehdy s sebou pohybující se ledovec táhl zeminu a zde zbyla obnažená vrstva vápence, který má celkovou tloušťku 800 metrů. Díky vnějším vlivům začal obnažený vápenec erodovat a povrch krajiny začal získávat typický vzhled, který na krajině obdivujeme dodnes.

Rozpraskaná vrstva vápence

Pro oblast Burren je typický právě povrch tvořený vápencem, ve kterém jsou nejrůznější praskliny a průrvy, které dosahují hloubky řádově v decimetrech. Místy se zase jedná o celá kamenná pole. Krajina se vlní a zvedá do horských masivů, které však nedosahují žádných závratných výšek. Na oblast Burren navazují i jedny z nejznámějších mořských útesů, Cliffs of Moher.

Národní park Burren

I přes zdánlivou nehostinnost těchto kamenných chodníků pokrývajících nemalé části povrchu si své místo našli i mnozí živočichové i rostliny. Z rostlin zde je k vidění například hořec jarní, mochna křovitá, kakost krvavý nebo devaterník šedý. Zdejší oblast si oblíbily mnohé druhy hmyzu, především motýli a můry.

Krajina Burren

V oblasti Burren se nacházejí i pozůstatky osídlení z doby bronzové. Nejznámější je dolmen Poulnabrone, který bývá označován díky jeho vzhledu jako Malý Stonehenge. Tato megalitická stavba je vlastně náhrobní portál, který zde byl vytvořen pravděpodobně kolem roku 1700 před Kristem. V oblasti Burren se takových dolmenů nalézá více, tento však je považován za nejzachovalejší.

Krajina Burren

Vycházka po holých skalních návrších může být skvělým zážitkem. I když je krajina zvlněná, svahy jsou mírné a za výhledem do krajiny tak je třeba jen nenáročná vycházka bez prudkého stoupání. V oblasti Burren je i několik silniček a cest, ne všechny jsou však ideálně značné a ty nejkouzelnější ani nejsou průjezdné pro autobusy.

Cesta přes oblast Burren


Letecké zájezdy do Irska v malé skupině: Irsko – země keltských tradic

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.