fbpx

CERN: Vyrazte se školou na exkurzi do slavného vědeckého centra

CERN: Exkurze pro školy do vědeckého komplexu

CERN patří mezi nejvýznamnější vědecká centra planety, kde se střetávají vědci z celé Evropy i dalších oblastí světa a pracují na projektech globálního významu. Právě zde se nachází legendární urychlovač částic. I když se může zdát, že takový areál bude běžným návštěvníkům uzavřen, opak je pravdou. Do areálu CERN je možné vyrazit na exkurzi, která je úplně zdarma. A právě toho nejvíce využívají školy, pro které se stává CERN častým cílem.


Školní exkurze mají obvykle délku okolo 4 hodin a jsou rozděleny na dopolední nebo odpolední bloky. Prohlídky začínají úvodní přednáškou v přednáčkovém sále. Poté dojde k rozdělení větších výprav na menší skupinky do 15 osob. Každá skupinu vede pracovník CERNu, který má vždy co říci k navštěvovaným místům a dostane návštěvníky na místa, kam by se běžný člověk jentak nedostal. Skupiny totiž vyrazí přímo k zařízením, které slouží k vědecké činnosti a objevování.

V areálu CERN působí mnoho lidí z Česka a Slovenska a tak není potřeba se obávat jazykové bariéry. Samotnou exkurzi je tak možné mít s výkladem v češtině nebo slovenštině. Nicméně je potřeba tuto exkurzi s dostatečným předstihem rezervovat. Exkurze je úplně zdarma, pouze je potřeba včas předat do Švýcarska seznam účastníků. Další věci ohledně zajišťování exkurze najdete na stránkách organizace CERN, nebo nám dejte vědět a poradíme vám.

CERN: Nové návštěvnické centrum

Mimo prostor, kam se dostanete jen s průvodcem provozuje CERN i veřejně přístupné interaktivní expozice. Jejich prohlídka je také součástí návštěvy areálu. Návštěvníky víta na exkurzi úplně nové prostorné návštěvnické centrum s dostatečným zázemím pro zahájení školní exkurze. V sousedství nového návštěvnického centra je zajímavá a volně přístupná expozice plná světel a poznání v globu. Pro návštěvníky je k dispozici také obchod se upomínkovými předměty na motivy vědeckého centra.

Nicméně některé části areálu jsou od návštěvnického centra trochu vzdálené. Je tak dobré mít celou dobu při sobě svůj autobus, který se využije i při přejezdech mezi částmi CERNu.

CERN: Přejezd vlastním autobusem během exkurze pro školy

Co je to CERN

Termín CERN označuje zkratku z francouzského názvu, česky překládaného jako Evropská organizace pro jaderný výzkum. Tato organizace byla založena v roce 1954 a dnes provozuje rozlehlý vědecký park na okraji města Ženeva. I když areál se primárně nachází ve Švýcarsku, vědecká zařízení zasahují i na území Francie. Hlavní oblastí zájmu organizace je zkoumání částicové fyziky.

CERN: Exkurze a prohlídky pro školy

Mezi nejvýznamnější projekty organizace patří výstavba a provoz urychlovačů částic. Aktuálně vědcům slouží Velký hadronový urychlovač, což je největší urychlovač částic na světě. Byl zprovozněn v roce 2008 poté, co nahradil jiný starší urychlovač. Urychlovač je umístěn v kruhovém tunelu o délce obvodu 27 kilometrů. Tento tunel kříží hranice Švýcarska a Francie čtyřikrát. Velká část vědeckých zařízení náležících tomuto urychlovači částic se nachází již na území Francie. Právě tento urychlovač stojí za posunem znalostí v oblasti jaderné fyziky a posouváním znalostí ohledně existence samotného vesmíru.

CERN: Součást starého urychlovače částic

Nicméně vědci se zde zabývají i dalšími oblastmi. Mezi přelomové momenty lidského vývoje, za kterými stál CERN, patří například spuštění internetové sítě World Wide Web. „Zakladatel“ internetu, kterým byl Angličan Tim Berners-Lee, zprovoznil první internetový server v roce 1990 právě v CERNu.

S čím je možné cestu spojit

Vzhledem k poloze Ženevy až na západním cípu Švýcarska je určitě dobré cestu neomezit jen na návštěvy města s vědeckým areálem, ale strávit v regionu více dní. Za návštěvu samozřejmě stojí samotné centrum města Ženevy. Město leží na západním cípu Ženevského jezera. Zde nejvíce zaujme obří vodotrysk Jet d’Eau. Přímo z města je za hezkého počasí vidět i nejvyšší hora Evropy – Mont Blanc. Mimo centrum města se nachází Palác národů. Jde o budovu sídla další významné organizace a to OSN. Ta zde právě zde pořádá důležité setkání představitelů zemí z celého světa. Do Paláce národů je také možné jít na exkurzi.

Když se vydáme dále podél Ženevského jezera, narazíme na další zajímavá místa. Za zmínku stojí například Lausanne. Mimo zajímavého historického jádra s majestátní katedrálou na vrcholku nad městem najdeme zde i trochu netradiční věc. V tomto městě má své sídlo Mezinárodní olympijský výbor, který zde provozuje velké interaktivní muzeum plné originálních artefaktů ze všech uplynulých novodobých Olympijských her.

Nedaleko odsud leží město Montreux. Město se stalo vyhlášeným letoviskem, ve kterém pobývají slavné osobnosti i významní podnikatelé. Svou „chatu“ zde má třeba zakladatel firmy Microsoft Bill Gates. Nicméně v minulosti si místo oblíbil i Freddie Mercury, který si zde pro svou kapelu Queen zřídil nahrávací studio, které je také možné navštívit. Kousek od města Montreux se nachází nejkrásnější hrad Švýcarska, a to Chillon. Ten se zvedá přímo z vodní hladiny Ženevského jezera.

Míst, které je možné v oblasti navštívit je samozřejmě mnohem více. Můžete navštívit sýrárnu v Gruyeres, čokoládovnu společnosti Nestlé, vyjet autobusem až ke koruně hráze vysokohorské přehrady, navštívít švýcarské hlavní město Bern nebo objevovat hory nebo ledovce v okolí francouzského letoviska Chamonix. A tím výčet možností nekončí. Dejte nám vědět, s výběrem míst Vám pomůžeme. Nebo se můžete podívat na naše vzorové programy školních zájezdů do Švýcarska.

Fotogalerie

CERN: Evropská organizace pro jaderný výzkum

 

CERN: Globe se interaktivní světelnou expozicí

 

CERN: Expozice v glóbu

 

CERN: V jádru vědeckého areálu

 

CERN: Stará vědecká zařízení během prohlídky pro školy

 

CERN: Volně přístupné výstavy

 

CERN: Jedna z budov areálu

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.