fbpx

Hrad Dunluce Castle: stráží pobřeží Severního Irska

Hrad Dunlace stojí na vyvýšené čedičové skále přímo nad mořským pobřežím na úplném severu Irska, nedaleko městečka Bushmills. Hrad zde stojí od 16. století a dodnes jsou zde k vidění zachovalé hradby a zdi v panoramatu nekonečné mořské hladiny.


První hrad zde nechal na strategickém místě postavit už ve 13. století jeden z nejmocnějších irských šlechticů Richard Óg de Burgh. Současná podoba však pochází ze 16. století, kdy Dunlace Castle byl přestaven na hrad skotského stylu. Za přestavbou stál Sorley Boy MacDonnellem, pán severovýchodního Ulsteru. Časem byl hrad dovybaven děly původem od španělské armády, neboť nedaleko hradu při bloudění ztroskotala jedna galeona.

Hrad Dunlace

Spíš než s protivníky musí hrad bojovat sám se sebou, nebo spíše s přírodou. Podle pověsti se během jednoho bouřlivého večera roku 1639 do moře zřítila hradní kuchyně. Toto neštěstí prý přežil pouze kuchtík. Ten seděl v rohu kuchyně, který se jako jediný nezřítil. Poté prý majitelé hradu již zde nechtěli pobývat. Předpokládá se, že se kuchyň nalézala na jiném místě. Pravdou však je, že v 18. století se od hradního paláce zřítila rovnou celá severní stěna.

U hradu se kdysi nacházelo i město. To bylo založeno roku 1608 a nedlouho po založení bylo po potlačení irského povstání zničeno. Zajímavé na něm je to, že se jednalo o jedno z nejrevolučnějších osídlení v Evropě. Na začátku 17. století zde totiž měli už zřízenou kanalizaci a v domech vnitřní toalety.

Útesy u hradu Dunlace

Hrad díky svému kouzelnému vzhledu se stal inspirací i pro ilustrace v Letopisech Narnie nebo zde byl natáčen populární seriál Hry o trůny. Dunlace Castle se dostal i na obálku alba kapely Led Zeppelin.

Hrad se dá volně procházet a jsou zde k vidění poměrně zachovalé zdi a hradby. Neméně zajímavé jsou výhledy na skalní útesy a vůbec ta atmosféra mořského pobřeží. Z hradu jsou vidět i útesy u přírodní zajímavosti zapsané na seznamu UNESCO, známé jako Obrův chodník (Giant’s Causeway). Nedaleko hradu se nachází městečko Bushmills s vyhlášenou palírnou irské whiskey.


Zájezdy letecky v malé skupince do Irska: Irsko – země keltských tradic

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.