fbpx

Hundertwasserhaus: zajímavosti bláznivého domu ve Vídni

Hundertwasserhaus – fasáda ikonického domu ve Vídni

Hundertwasserhaus jistojistě patří mezi ty nejznámější a nejneobvyklejší stavby ve Vídni. Dům nechalo postavit samotné město a k návrhu si vybrali umělce Friedensreicha Hundertwassera. Proč dům číší stovkami odstínů barev a proč je celý porostlý stromy? Na první pohled se může jednat o prapodivné nápady šíleného architekta, ve skutečnosti se jedná o myšlenky, které nám při tvorbě staveb ve městech bohužel chybí.


Tento dům stvořil architekt a umělec Friedensreich Hundertwasser. K výstavbě domu došlo v letech 1983 až 1985. Autor se původně zabýval malováním a až později přičichl k návrhům domů. Dům v sobě odráží mnohá umělcova přesvědčení. Například to, že v přírodě není nic rovného. A tak tomu je i v tomto domě, na kterém byste neměli na rovnou linku vůbec narazit. A pokud ji objevíte, máte od nás tisíc bodů. Vztah k přírodě je jednou z věcí, co vyzdvihuje tuto stavbu. Z balkónu a teras zde roste 250 keřů a stromů, což vytváří dojem zelené oázy mezi kameny a betonem městské zástavby. A kéž by takové zeleně bylo v betonových džunglích více.

Hundertwasserhaus ve Vídni – dům od architektů Hundertwassera a Krawiny

Dřív, než se vůbec začalo o výstavbě tohoto domu uvažovat, Hundertwasser přednášel svou představu o urbanismu a architektuře na akademické půdě. Na ní už prezentoval i první modely svých staveb. A protože jeho vztah k propojení staveb s přírodou vyvolal pozitivní ohlas, rakouský federální kancléř Bruno Kreisky poslal dne 30. listopadu 1977 vídeňskému starostovi Leopoldu Gratzovi dopis, ve kterém navrhl dát autorovi příležitost realizovat své nápady v praxi. A nedlouho poté vznikla v kanceláři vídeňského starosty vize výstavby tohoto domu.

Na fasádě domu najdete samé křivé linky a nejrůznější barevné odstíny. A když není barva ze štětce, najdete ji na dlaždičkách. Některá místa na domě jsou zdobena pestrobarevnými mozaikami. Prostě dům je zdoben pod heslem, že ani cihla nezůstane prázdná. Mozaiky zdobí i baculaté sloupy držící části konstrukce. A aby toho nebylo málo, sem tam na vás vykoukne nějaká socha. Zdobnost se samozřejmě nevyhnula ani detailům, jako jsou balkóny nebo kašny.

Hundertwasserhaus – dům plný zajímavostí

Na výstavbě objektu se podílel architekt Josef Krawina. Nejprve i on přišel s návrhem stavby. Ta ale byla Hundertwasserem striktně odmítnuta. Vycházela totiž z konzervativního pohledu na výstavbu domů, proti kterému umělec bojoval. Krawina tak nakonec zůstal jen jako spoluautor. Původním účelem domu bylo vytvoření bydlení pro sociálně slabé. Nicméně současnými nájemníky bytů jsou spíš nadšenci do díla Hundertwassera a milovníci umění. Byty v domě jsou obývány a tak to s prohlídkou domů není tak jednoduché. V přízemí domu se nachází kavárna Kunst und Café, ve které je i expozice věnovaná této stavbě.

Co se uměleckých stylů týče, Hundertwasserhaus je považován za expresionistickou stavbu. Uvnitř domu se nachází celkem 53 bytů. Dům má mnoho teras. V domě je celkem 16 soukromých teras a 3 větší společné terasy. Dvacet let po dostavbě domu vypukla ohledně návrhu soudní bitva. Druhý architekt Krawina se totiž chtěl domoci nároku na spoluautorství domu, který mu byl odepřen. I když tato osoba je s návrhem domů pevně spjatá, ve sporu šlo o něco jiného. Šlo o podíl na licenčních příjmech z reprodukcí a replik domu.

Umělecká galerie Kunst Haus ve Vídni – expozice o Friedensreichu Hundertwasserovi

Hundertwasserhaus není jedinou stavbou od rakouského umělce ve čtvrti. Hned kousek vedle se nachází Kunst Haus, ve kterém je 1600 metrů čtverečných výstavních ploch. V domě se nachází stálá výstava věnovaná umělci, jenž dal budově svůj neotřelý vzhled. Zde by mělo jít o první a jedinou svého druhu na světě. Stejně tak je Hudertwasser autorem nezvyklého vzhledu teplárny a spalovny odpadů Spittelau. Tato stavba má totiž symbolizovat spojení umění, techniky a vztahu k životnímu prostředí.


Zajímá Vás více o cestách do Rakouska? Podívejte se na naše poznávací zájezdy do Rakouska.

3.5 4 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.