fbpx

Kodaň: co vidět v hlavním městě Dánska

Největším a také hlavním městem Dánska je Kodaň. Město leží na dvou ostrovech hned na rozmezí Skandinávie a pevninské Evropy. I díky tomu město může nabídnout víc, než jen malou mořskou vílu.

Kodaň – hlavní město Dánska


Svůj význam ve městě nese Christiansborg. Dříve sloužil jako královský palác, kde žili až do konce 18. století dánští králové. Dnes je sídlem dánského parlamentu, úřadu vlády, zbylo zde místo i pro muzeum. Zabírá velkou část poloostrova Slotsholmen, což v překladu znamená poloostrov paláců.

Kodaň – Christiansborg

Dánská královská rodina sídlí v dalším z paláců Amalienborg. Rokokový komplex je složený ze čtyř paláců. Původně na místě paláce stál zábavní zámeček. Ten vyhořel a místo něj zde byl postaven komplex inspirovaný Francií. Sídlem královské rodiny se stal poté, co původní Christiansborg vyhořel a monarcha přišel o střechu nad hlavou. Pokud byste v Kodani hledali tradiční strážce panovníka, tak ty najdete právě zde.

Kodaň – královský palác Amalienborg

Třetím známým zámkem je renesanční budova Rosenborg, neboli Zámek růží. Ten je obklopen královskými zahradami a ukrývá dánské korunovační klenoty.

Kodaň – palác Rosenborg

Nejfotografovanější částí města (mimo malé mořské víly) je nábřeží Nyhavn, které je obklopeno řadou barevných domů. Původně sloužil rybářům a námořníkům k vykládání nákladů nebo výlovků a následnému obchodování.  Tehdy této části města vládl i alkohol nebo prostituce, žil zde i Hans Christian Andersen.  Postupně se později začaly lodě zvětšovat a ty začaly využívat nových přístavů. Dnes je to tu samá kavárna, restaurace a turista.

Kodaň – přístav Nyhavn

No a samozřejmě je zde i Malá mořská víla. Socha je inspirovaná příběhem známého dánského pohádkáře Hanse Christiana Andersena. Mořská víla se v příběhu zamilovala do suchozemského prince a pro něj se chtěla stát člověkem. Jak to dopadlo, musíte si už přečíst sami.

Kodaň – Malá mořská víla

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.