fbpx

Květinové korzo Zundert: zakončení léta plné květů

V nizozemském městě Zundert pořádají každoročně jiřinkové korzo Bloemencorso. Jedná se o největší květinové korzo, které je pořádáno pouze s pomocí dobrovolníků. Předvádí se zde na dvacet barevně vyzdobených alegorických vozů obrovských rozměrů z tisíců barevných květů nejen jiřinek.

Květinové korzo Zundert


Všechny květinové výjevy jsou umístěny na pohyblivých platformách, které během akce projíždějí centrem městečka Zundert. Ty největší jsou umístěny i na vícero platformách. Samotné modely dosahují délky přes 20 metrů a výšky 9 metrů. Na takovéto vozy je potřeba umístit ohromnou plochu květů. Každoročně spotřebují během akce 8 milionů květů, kdy většina z nich je vypěstována přímo v okolí města Zundert.

Průvodu se účastní 20 alegorických vozů, kdy mezi sebou soutěží o ten nejhezčí. O tom rozhoduje odborná porota. Každý alegorický vůz reprezentuje určitou vesnici v okolí. Vytvoření alegorického vozu je velmi náročné a zdlouhavé. Už ke konci jara jsou postaveny stany, ve kterých se alegorické vozy vyrábějí. Poté se v něm celé léto scházejí dobrovolníci, kteří společně pracují na tvorbě těchto nezvyklých děl. Tvorby se účastní lidi všech věkových kategorií a pro městečko to má velký společenský význam.

Jiřinkové korzo Zundert (foto: https://corsozundert.nl/)

Podobu postav tvoří studenti a absolventi regionální umělecké akademie. Přehlídka nemá žádné tematické vymezení. Umělci tak přicházejí s nejrůznějšími a co nejoriginálnějšími nápady. Některé vozy tak dostaly podobu kurníků plných slepic, psa na pohovce, vikingské lodě či celého města plného mrakodrapů.

Květinový průvod Bloemencorso zde pořádají již od roku 1936. Průvod se organizuje první neděli v září a v dnešní době se ho účastní na 50 000 diváků. Zdejší tradice je chráněna organizací UNESCO.

Jiřinkové korzo Zundert (foto: https://corsozundert.nl/)

Tam, kde dnes stojí městečko Zundert, kdysi byla bažina a vřesoviště. Díky mnichům z nedalekého opatství se zde rozšířilo zemědělství, které krajinu přetvořilo do současné podoby. Ta se stala inspirací mnoha děl nejvýznamnějšího rodáka města, kterým byl Vincent van Gogh. Ten zde má i své muzeum, kolem kterého samotné alegorické vozy projíždějí.

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.