fbpx

Lago di Ledro: italské jezero, kde milují české knedlíky

Mezi nejkrásnější jezera Itálie patří Ledrenské jezero ležící v sousedství známějšího Lago di Garda. Jezero díky mnohým krásným plážím láká ke koupání. O tom však toto jezero jenom není. V oblasti jezera se nachází pozůstatky osídlení z doby bronzové, mezi místními zase naleznete vzpomínky na Česko. Ledrenské jezero získalo svou pozornost i mezi pěšími turisty a cyklisty. Okolo jezera se nacházejí četné zajímavosti.


Lago di Ledro se nachází jen asi 12 kilometrů severozápadně od známého jezera Lago di Garda. Proto je Ledrenské jezero často cílem kratších výletů od jeho souseda. Jezero má rozlohu přes 2 kilometry čtvereční, ale pokud byste ho chtěli obejít, tak vás čeká trasa dlouhá 10 kilometrů. Jezero vzniklo v poslední době ledové, kdy zde pohybem ledovce vznikl kamenný val přehrazující údolí. Nadmořská výška hladiny jezera je ve výšce 655 m n. m, což je pro zajímavost přibližně o 600 m výše než hladina nedalekého Lago di Garda.

Jezero Lago di Ledro (Itálie)

Kolem jezera je množství pláží, které v létě lákají k vykoupání. Teplota vody zde není úplně špatná, voda bývá o teplotě až 24 °C. Pláže jsou kamenité a umožňují postupný vstup do vody. Na plážích nechybí stánky s občerstvením a někde bývají i plavčíci.

Jednou z kulinářských specialit oblasti jsou gnocchi boemi. Jak možná může evokovat název, můžeme je brát jako naše české kynuté knedlíky. Nicméně mezi místními české tradice nemusí být ničím cizím. Během 1. světové války totiž došlo k dočasnému vystěhování zdejších obyvatel do vnitrozemí Rakousko-uherské monarchie a mnoho místních přečkalo toto období právě v českých zemích.

Jezero Lago di Ledro (Itálie)

U jezera si připomínáme také osídlení z doby bronzové, které zde bylo. Nachází se zde vesnice s domy postavenými na kůlech, které znázorňují život v tomto období. Pozůstatky pravěkého osídlení byly objeveny náhodou, při poklesu hladiny vody, když zde v roce 1929 zprovoznili hydroelektrárnu ve měste Riva del Garda využívající vodu z Ledrenského jezera.

Jezero Lago di Ledro (Itálie)

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jana
Jana
8 měsíců před

Vystěhování místních lidí probíhalo v době 1.světové války

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.