fbpx

Monte Santo di Lussari: vesnička na hoře u Tarvisia

Nad italským rekreačním střediskem Tarvisio se nachází kouzelné poutní místo Monte Santo di Lussari. Už od 16. století zde na 1 789 metrů vysoké hoře stával klášter a dnes se na hoře nachází pitoreskní vesnička. V malebné horské vesničce jsou útulné hospůdky a obchůdky se suvenýry. Svou pozornost si však zaslouží samotný chrám a výhledy na okolní horské masivy. Na horu se dá pohodlně vyjet pomocí lanovky.

Tarvisio – Monte Santo di Lussari (Itálie)


První svatyně na Monte Lussari vznikla už v roce 1360, neboť zde byla podle legendy nalezena socha Madony s dítětem. Současný kostel vznikl v 16. století. I když byl zasažen bleskem nebo bombardován za první světové války, vždy byl zase obnoven. Je to kostel tří národů, neboť je poutním místem pro Italy, Slovince a Rakušany. Není divu, neboť Tarvisio leží u trojmezí slovanského, germánského a románského státu.

Tarvisio – Monte Lussari (Itálie)

Za kostelíkem se nachází nejvyšší bod s výškou 1 790 m n. m. Na něm se nachází vrcholový kříž a je to ideální místo k pozorování okolní krajiny. Pod kostelíkem je zase pověstná vesnička, kde si můžete koupit hezký suvenýr v obchůdcích vylézajících do jediné ulice. Samo sebou se můžete i občerstvit v nějaké hospůdce.

Monte Santo di Lussari – vrchol hory lehce dostupný lanovkou (Itálie)

Na horu Monte Lussari se dá dostat pomocí kabinkové lanovky ze střediska Tarvisio. Od ní to už je do vesničky kousek a spíš než pěší turistiku tady očekávejte courání po vršku a kochání se výhledy. Okolo poutního vrchu se nachází bohatá síť lyžařských svahů a také je možné odtud podniknout túry na okolní vrchy.

Monte Santo di Lussari – restaurace a obchůdky (Itálie)

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Václav Šebela
Václav Šebela
10 měsíců před

Nádhera…

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.