fbpx

Montserrat: Klášter a hora kousek od Barcelony

Klášter Montserrat je nejvýznamnějším poutním místem Katalánska a oblíbeným cílem turistů z nedaleké Barcelony. Úchvatný klášter byl postaven na skále, která vypadá jak zuby namířené do nebe. Už v 9. století se zde stal zázrak, díky kterému ve skále začal vznikat klášter a slavné poutní místo.

Barcelona – klášter Montserrat


Montserrat je výrazný horský masiv, jehož vápencové skály vytvářejí netradiční vzhled. Název v překladu znamená „zubatá hora“, a tak se nabízí metafora k zubům namířeným k nebi. Nejvyšší vrchol masivu dosahuje nadmořské výšky 1236 metrů nad mořem. Nicméně dalších vrcholů není na horském masivu díky četným skalním blokům málo. Na jednom z nich je i meteorologická stanice a vysílač. Celá hora byla vyhlášena národním parkem, a to jako prvním ve Španělsku.

Hora Montserrat

Na nejvyšší vrchol známý také jako Sant Jeroni se můžete vydat i pěšky. Vedou tam dokonce hned 3 značené cesty. I když to není ne úplně lehký výstup, výhledy a krásná příroda to jistojistě vynahradí. Je to minimálně na hodinu cesta jedním směrem, pokud se vydáte od areálu kláštera. Když se vydáte na vrchol od paty masivu, výšlap je třikrát delší. Na vrcholu ale tradiční vrcholový kříž nečekejte. Je tam vyhlídková plošina, ale panoramatické výhledy budete mít po velkou část cesty. Jdete totiž dlouho po hřebeni.

Lanovka na Montserrat

Klášter Montserrat

V úbočí pod jednou z výrazných skal stojí proslulý klášter. Podle legendy se zde jednomu pastýři zjevilo silné světlo sestupující z nebe doprovázené líbeznou melodií. Tento jev se objevoval každou následující sobotu a s pastýřem se chodil dívat i farář. Tento zázrak se dostal až k místnímu biskupovi, který uspořádal pouť na ono místo. Tam objevili v jeskyni Santa Cova sochu Panny Marie. Když ji chtěli odsud přesunout, zázračně ztěžkla a zůstala zde.

Klášter Montserrat

Montserrat se stal významným duchovním místem a roku 1025 zde byl založen klášter. Ten se dnes honosí zajímavou goticko-renesanční architekturou. Budovy se svou béžově natřenou fasádou jakoby splývají s vysokými skalami a kontrast baculatých skal s ostrými hranami budov vás dozajista očaruje. Dnes se stal klášter rušným místem. Míří sem poutníci, turisté toužící spatřit tento úchvatný klášter i milovníci pěší turistiky. Ke klášteru vede historická lanovka a taky k němu byla dovedena železnice. Dráha nevede jen ke klášteru, ale i nahoru nad klášter. V okolí se totiž nacházejí krásné skály a mezi nimi i jeskyně, které často obývali přímo poustevníci.

Španělsko – klášter Montserrat

V areálu kláštera se nachází i několik muzeí. Můžete se tak dozvědět mnoho informací o historii kláštera i katalánské kultuře. V galerii jsou vystavená díla autorů, jakými byl Picasso, Dalí či Monet. Mezi další zajímavosti areálu patří každodenní vystoupení chlapeckého sboru Escolania de Montserrat, který patří mezi nejstarší na starém kontinentu.

Barcelona – prohlídka kláštera Montserrat

Socha Panny Marie byla nakonec přesunuta do budovy kláštera. Ale v původní jeskyni je umístěna její kopie a je možné se na ni jít podívat. Socha Panny Marie však není úplně běžná, jedná se totiž o Černou Madonu. Prý získala černou barvu sazemi od hořících svící, ale jistě se to neví.

Interiér kláštera Montserrat

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.