fbpx

Mys Cabo da Roca: nejzápadnější bod Portugalska i Evropy

Mys Cabo da Roca je nejzápadnějším bodem Portugalska i celé kontinentální Evropy. Pověstné souřadnice 38°47′ s. š. a 9°30′ z. d. jsou zde do skály vytesané a můžete si zde dokonce koupit certifikát o návštěvě místa. Jak říká básník o mysu Cabo da Roca, je to místo, kde končí země a začíná moře. Dál už je totiž jen Atlantický oceán.

Výhledy na mysu Cabo da Roca (Portugalsko)


To, že se jedná o nejzápadnější místo celé Evropy, bylo známo už dávno. Římané už ve starověku říkali místu Promontorium Magnum, neboli Velký mys. Mys se nachází na čedičových útesech, které jsou zde až 140 metrů vysoké a vypínají se vysoko nad hladinu Atlantského oceánu. Mys je součást národního parku Sintra-Cascais a pohoří Sintra.

Mys Cabo da Roca (Portugalsko)

Mys Cabo da Roca je velmi navštěvovaným místem. Na onom nejzápadnějším místě země se nachází památník s vytesanými souřadnicemi. Jsou zde i takové přírodní terasy s dřevěným zábradlím, na kterých se můžete v klidu kochat mořskou hladinou a na chvilku zpomalit. Podél útesu je možné dle libosti vyrazit na klidnou procházku.

Mys Cabo da Roca (Portugalsko)

Když byste pokračovali dál, po přibližně 400 metrech na obě strany od mysu je možné sestoupat dolů na malou pláž pod útesy. Na sever od mysu se nachází Praia da Aroeira a na jihovýchod od mysu zase Praia Louriçal. Na tyto plážičky už moc lidí nedorazí, neboť k nim vede celkem složitá kamenitá pěšina. U pláže na jih od mysu však žádnou písečnou idylku nečekejte, je to divoká kamenitá pláž pod silným mořským příbojem. Písčitá je až vzdálenější Praia de Assentiz.

Pláž Ursa u Cabo da Roca (Portugalsko)

Kousek od pomníku se nachází starý maják, který je ve výšce 165 metrů nad hladinou oceánu. Tento maják začal fungovat roku 1772 a byl to první maják svého druhu postavený v Portugalsku. K hlavní věži majáku patří i devět budov. Ty měly svůj hlavní účel ještě před elektrifikací, neboť v něm byly sklady a zázemí pro provoz hořáků, které fungovaly na acetylen. Samozřejmě tyto budovy sloužily i jako zázemí pro četnou osádku majáku. Dnes už maják funguje automaticky a plně na elektrický proud. Možná může být překvapující, že acetylen se zde používal na provoz majáků až do roku 1990, kdy došlo k automatizaci.

Maják na mysu Cabo da Roca (Portugalsko)

U mysu Cabo da Roca jako u dalších turisticky oblíbených míst nechybí informační centrum, obchůdky se suvenýry, kde si mimo jiného můžete koupit i certifikát návštěvy nejzápadnějšího cípu Evropy, a další zázemí.

Skalní útesy u Cabo da Roca (Portugalsko)

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.