fbpx

Olomoucko: 10 tipů na výlet po okolí Olomouce

Jaké jsou nejzajímavější místa kolem Olomouce, které stojí za návštěvu? Tady jsme vybrali 10 tipů na skvělý výlet po Olomoucku. V okolí Olomouce po Střední Moravě se nachází mnoho zajímavých hradů, zámků i přírodního a kulturního dědictví. Jeden z tipů taky zaujme mlsné jazýčky.

Olomoucko – náměstí v Olomouci s radnicí a sloupem


Čechy pod Kosířem – do zámku a za kočáry

Malá vesnička nabízí hned tři zajímavosti. Největší zajímavostí je klasicistní zámek Čechy pod Košířem, na kterém pobýval malíř Josef Mánes. Na zámku je dnes možné navštívit také Muzeum filmů Zdeňka a Jana Svěrákových. V obci se také nachází Hasičské muzeum a možná ještě zajímavější je Muzeum historických kočárů, ve kterém obzvlášť zaujme přehlídka největších smutečních vozů.

Zámek Čechy pod Kosířem

Bouzov – romantický hrad jako z pohádky

Romantický hrad Bouzov se pyšní svým pohádkovým vzhledem s cimbuřími, arkýři a chrliči. Vzhledem k jeho pohádkovosti není divu, že hrad Bouzov se stal oblíbenou lokalitou filmařů. Hrad byl založen na přelomu 13. a 14. století a vystřídalo se na něm bezmála českých rodů. Současnou podobu získal až při rekonstrukci na přelomu 19. a 20. století, kdy byl přestavěn na romantické sídlo.

Hrad Bouzov

Kroměříž – bohaté zahrady a ještě bohatší sídlo

Město Kroměříž se může pyšnit především dvěma zajímavostmi. Květná zahrada je geometricky dělaný barokní park podle francouzského stylu. Ve středu zahrady stojí osmiboká rotunda s kyvadlem zakreslujícím pohyb země do jemného písku. Na okraji Květné zahrady je 244 metrů dlouhá kolonáda. Neméně zajímavým místem v Kroměříži je Arcibiskupský zámek s rozsáhlou Podzámeckou zahradou. Největším prostorem je rokokový Sněmovní sál, kde se konal říšský sněm. Barokní zámek, který celkově vyniká bohatě zdobenými rozsáhlými prostory, sloužil jako reprezentační sídlo olomouckého arcibiskupa.

Květná zahrada v Kroměříži

Helfštýn – za kovářským uměním na hrad

Zřícenina hradu Helfštýn se nachází na vyvýšeném kopci u Lipníka nad Bečvou. Hrad nepatří mezi nejmenší a má dokonce čtyři nádvoří. Na nejvyšším místě hradu se nachází renesanční palác od posledního rodu, který na hradě sídlil. Od něj níže se v předhradí nacházející různé hradby, bašty a starší hradní budovy. Výhledy do okolní krajiny jsou z věže v předhradí. Hrad je dnes spjatý s kovářstvím, neboť se zde každý rok na akci Hefaiston sjíždějící umělečtí kováři z celého světa. Na hradě se nachází i expozice věnovaná uměleckému kovářství.

Hrad Helfštýn

Mladečské jeskyně – do podzemí za pravěkými lidmi

V Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví se nachází rozsáhlý podzemní komplex Mladečských jeskyní. Jeskyně se staly v pravěku místem, ve kterém žili lidé a na konci 19. století došlo badatelem J. Szombathy k objevu jejich pozůstatků. Mimo kostí lidí byly objeveny i další doklady o životě v pravěku, jako ohniště či kamenné nástroje a také kosti pravěkých zvířat. Jeskyní vede prohlídkový okruh, který je dlouhý přibližně 400 metrů.

Mladečské jeskyně

Hrad Šternberk – za sbírkami z celého světa

Obranné středověké sídlo ční nad stejnojmenným městem Šternberk. Hrad byl postaven ve 13. století a vévodí mu dochovaná válcová věž. Areál hradu je poměrně malý, zato na výškových rozdílech a schodech se nešetřilo. Mimo běžné prohlídky hradu je možné navštívit fotografický ateliér, kde se můžete nechat vyfotit v dobových kostýmech. V interiérech se nacházejí sbírky předmětů dovezených snad z celé Evropy, neboť jeden z pánů Jan II. z Liechtensteinu byl opravdu vášnivý sběratel.

Hrad Šternberk

Loštice – za „vůní“ pravých tvarůžků

Městečko je proslavené výrobou Olomouckých tvarůžků, kterým se zde věnuje moderní muzeum. Výrobu rozšířil místní podnikatel Alois Wessels, který zde začal v 19. století vyrábět tvarůžky „ve velkém“. Pravdou je, že recept na tvargle je mnohem starší a zde na Hané se dělají nejméně od 15. století. Tvarůžky se dělají z odtučněného tvarohu, který zraje se solí a vytvaruje se do tradičních tvarů. Tvarůžky se nechají zrát v sušárně a také se musí promýt, aby se mohla nechat působit směs bakteriálních kultur. Přímo na náměstí v Lošticích je zajímavé muzeum věnované této regionální pochoutce a její výrobě. Hned naproti muzeu se nachází restaurace, ve které speciality z tvarglí připravují a na náměstí je také vyhlášená tvarůžková cukrárna.

Muzeum Olomouckých tvarůžků v Lošticích

Náměšť na Hané – skromná noblesa za zámku

V Náměšti na Hané se na vyvýšeném místě nachází romanticky vzhlížející zámek. Základní kámen zámku byl položen roku 1766 a byl stavěn jako sídlo pro hraběte Ferdinanda Bonaventury z Harrachu, člena významného rodu habsburské říše. Tehdy se jednalo o moderní stavbu v klasicistním slohu, která byla inspirována francouzskými vzory. Kolem zámku se nachází kruhový park, ze kterého vybíhají lipové aleje na všechny světové strany.

Zámek Náměšť na Hané

Svatý Kopeček – významné poutní místo i za zvířaty do zoo

Jedním z nejvýznamnějších poutních míst země je basilica minor na Svatém Kopečku u Olomouce. Poutní barokní kostel s přilehlým klášterem je vzhledem k jeho poloze i rozměrům zdaleka viditelnou dominantou krajiny kolem Olomouce. Bazilika je zasvěcena Navštívení Panny Marie. Mimo baziliky se na Svatém Kopečku nachází rodný dům Jiřího Wolkera a olomoucká zoologická zahrada s vyhlídkovou věží v jejím středu.

Bazilika Navštívení Panny Marie na Svatém kopečku

Olomouc – arcibiskupské město plné příběhů

Nesmíme ani opomenout samotnou Olomouc se zajímavým historickým jádrem. Sloup Nejsvětější Trojice je dokonce zapsán na seznam dědictví UNESCO. Za návštěvu v Olomouci stojí Arcibiskupský palác, který je dodnes sídlem olomouckého biskupa a nachází se v něm prohlídkový okruh. Neméně zajímavé je Arcidiecézní muzeum, které je umístěno v areálu původního Olomouckého hradu. V sousedství stojí dominanta města, katedrála sv. Václava. Na budově raně gotické radnice se nachází známý orloj, jehož výzdoba byla upravena v duchu reálného socialismu. Zajímavé je však celé historické centrum na návrší ve středu Olomouce jako celek, neboť zde bylo centrum historicky nejvýznamnějšího města Moravy.

Arcidiecézní muzeum Olomouc

Zájezd po těchto místech Olomoucka s průvodcem a vstupném v ceně: OLOMOUCKO

Máte vlastní tip na cestování po Olomouckém kraji? Napište ho dolů do komentářů.

2.4 5 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.