fbpx

Öresundský most: jak suchou nohou z Dánska do Švédska

Přes úžinu Öresund vede jeden z nejzajímavějších technických počinů Skandinávie. Soustava umělého ostrova, tunelu i mostu, která dostala jako celek název Öresundský most (Öresundsbron), spojuje Dánsko se Švédskem. Most byl otevřen v roce 2000 a jeho slavnostního otevření se účastnil švédský král i dánská královna. Byl to významný milník, tehdy totiž došlo poprvé od doby ledové k propojení Skandinávského poloostrova a pevninské Evropy.

Öresundský most


Celé spojení obou zemí se dá rozdělit do čtyř úseků. Nejvýraznějším je 7845 m dlouhý most na straně ke švédskému městu Malmö. Tento most je druhým největším pevným mostem v Evropě (2019). Most je postavený dostatečně vysoký, aby pod ním mohly plout zámořské lodě. Poté spojení obou zemí pokračuje na 4 km dlouhý umělý ostrov, ze kterého cesta pokračuje 3,5 km dlouhým tunelem. Ten je umístěn asi 10 metrů pod vodou. Nakonec tunel ústí na umělém poloostrově, o který se dělí s letištěm. Silnice je přizpůsobena i tomu, aby nenarušovala bezpečný prostor pro letadla.

Öresundský most

Díky mostu přes úžinu Öresund je možné se rychle přepravit z Kodaně do švédského města Malmö za půl hodiny. Denně toho využije na 10 000 aut. Spolu se silničním spojením vede napříč úžinou i rychlodráha, která je v konstrukci mostu umístěna pod vozovkou. Denně po dráze projede asi 280 vlaků. Myšlenka spojení obou částí pevniny se poprvé objevila už v 19. století a reálné projekty se objevili ve 30. letech 20. století. Myšlenka se ale začala realizovat až závěrem tisíciletí.

Most přes Öresund

Méně známý, ale neméně osobitý je projekt mostu přes Velký Belt. Ten spojuje největší dánské ostrovy Fyn a Sjælland, na kterém se nachází i Kodaň. Je složen hned ze dvou mostů o délce necelých 7 kilometrů. I zde je využito podmořského tunelu, ale jen pro železnici. Mosty jsou koncipované, aby pod nimi mohly plout i největší námořní lodě. Důležité je i to, že v současnosti (2019) jde o třetí nejdelší visutý most na světě. Na ostrově spojující oba mosty dodnes stojí historický maják z roku 1868.

 

Most přes Öresund projíždíme během školního zájezdu na švédský ostrov Öland: Jižní Švédsko a Kodaň

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.