fbpx

Památník Bitvy národů: připomíná porážku Napoleona u Lipska

Ve městě Lipsko se nachází jeden z nejvýznamnějších památníků německé historie. Památník Bitvy národů (Völkerschlachtdenkmal) připomíná slavné vítězství Pruska nad napoleonskými vojsky z roku 1813. Jedná se o největší takovýto památník v Evropě. Stavba má úctyhodnou výšku 91 metrů, ale málem byla zbourána. Vzhledem k jejímu významu pro Německo ji využívali nacisté pro svou propagandu.

Památník Bitvy národů


V roce 1813 se nedaleko Lipska udála významná událost, kdy se střetla dvě vojska. Na jedné straně stála vojsko Francie, Itálie, Varšavy nebo Saska. Na druhé straně stáli Prusové s Rakouskem, Švédskem a Ruskem. Bitva trvala od 16. října do 19. října. Celkem se bitvy zúčastnilo skoro 300 000 vojáků. Část napoleonské armády dokonce dezertovala k Prusům. Vítězství Pruska a jeho spojenců znamenalo konec napoleonských tažení. Krátce po bitvě Napoleon rezignoval a odešel do vyhnanství na Elbu.

Památník Bitvy národů

Se stavbou se začalo roku 1898. Za návrhem památníku stál německý architekt Bruno Schmitz. Sochařskou výzdobu tvořil Franz Metzner, česko-německý sochař který působil i v Liberci a Jablonci nad Nisou. Památník byl slavnostně otevřen 18. října 1913 na stoleté výročí od této významné události.

Památník mohl být zbořen. Za vlády nacismu v Německu tento památník využívala strana ke svým propagandistickým akcím. Proto se po konci 2. světové války zvažovala jeho demolice. Díky tomu, že památník připomíná i přátelství Ruska a Německa, byl tento monument zachován.

Památník Bitvy národů

Stavba je postavena z betonu a žulových desek. Celá stavba dosahuje úctyhodných rozměrů. Na stavbu bylo použito 26 000 kamenných bloků a hmotnost stavby se odhaduje na 300 000 tun. Tehdy výstavba vyšla na 6 milionů marek, což by v dnešních penězích znamenalo pomalu miliardu korun.

V popředí památníku stojí socha archanděla Gabriela. Uvnitř památníku se nachází sál. Ten je zdoben sochami padlých bojovníků. Na vrcholu památníku se nachází plošina s výhledy na Lipsko i okolní rovinatou krajinu. U památníku se nachází nádrž See der Tränen (Jezero slz).

Památník Bitvy národů

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.