fbpx

Polanica Zdrój: lázeňské město v polském Kladsku

Zdejší lázně v Polanica-Zdrój jsou nejmladší z těch v oblasti Kladska. Zde se totiž léčivá voda získává z nitra Stolových hor od konce  19. století. V té době zde byla také postavena železnice, díky které došlo k hospodářskému rozvoji tehdy stále vesnice, která se začala proměňovat v malebné městečko stojící po obou březích říčky Bystrzyca Dusznicka.

Polanica Zdrój – lázeňský park


Podél této říčky vede 500 metrů dlouhá lázeňská kolonáda, kde se nachází na 20 restaurací, kaváren a obchůdků. Ty lákají na nejrůznější polské speciality, obvykle například na pirohy. Nachází se zde i několik stánků, ve kterých pečou čerstvé gófry, což je taková obdoba vaflí. Zdejší prostředí tu tak vytváří svou vlastní atmosféru klidného lázeňského městečka.

Polanica Zdrój – řeka přes město

Ve středu městečka Polanica Zdrój se nachází rozsáhlý lázeňský park. Ten má plochu 13 hektarů a přímo navazuje na lázeňské budovy. Část parku zdobí rododendrony, které vytvářejí nejkrásnější pohled vždy z jara, kdy kvetou. Jinde jsou k nalezení sochy pacientů v dobových kostýmech a lidí spjatých s lázeňským městečkem, či velké šachy. Část parku zdobí i socha ledního medvěda, připomínka zalednění oblasti Kladska. Stojí zde též krytá promenáda a pavilón s léčivou vodou. Zdrojů vody zde mají více, například prameny Joseph Pieniawa a Staropolanka 2000. Dále zde láká návštěvníky fontána, jež bývá v některé hodiny doprovázena hudbou a barevným osvětlením.

Polanica Zdrój – piatelna léčivé vody

Historie zdejší minerálky však sahá až do století 17. Z té doby totiž pochází první zmínka o zdejší chutné a zdravé vodě, jenž byla vyvážená i do vzdálených míst. V první polovině 19. století zde bylo 5 pramenů uspokojujících zájem o tuto léčivou vodu. Po přelomu 19. a 20. století zde došlo k dalším vrtům při hledání nových zdrojů. V roce 1945 zde v Polanica Zdrój produkovali ročně 875 tisíc lahví a po druhé světové válce hned dosáhli produkce 2,4 milionů lahví. Po roce 1969 to bylo 51,6 milionů lahví značky Staropolanka.

Polanica Zdrój – promenáda kolem restaurací

Ve zdejších lázních Polanica Zdrój se léčí například srdeční a revmatická onemocnění či onemocnění trávícího systému. Stejně tak se zde zaměřují i na onemocnění ledvin, močových cest a cest dýchacích. Nakonec se zde zaměřují i na obezitu a cukrovku (trochu v rozporu s nabídkou místních restaurací a stánků s polskými specialitami). Hlavní lázeňská budova se nachází hned u lázeňského parku. Nedaleko tohoto sanatoria se kromě pavilónu s onou vodou nachází i budova divadla. Hudební koncerty se zde pořádají u venkovního pódia přímo v parku.

Polanica Zdrój – park v lázeňském městě

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.