fbpx

Polská kuchyně: ochutnejte tradiční polské jídlo

Polská kuchyně sice není příliš vyhlášená, ale i tak nabízí mnoho specialit. Některá jídla se velmi podobají českým, jiná zase kombinují mnoho vlivů. Čerpají z přímořské, skandinávské či židovské kuchyně, ale asi nejvíc je podobná kuchyně z východní Evropy. Mnoho pokrmů mají Poláci společných například s Ukrajinci. Mezi ty nejtypičtější jídla patří pyrohy nebo bigos. Pro Polsko jsou však typická i jídla, která bychom nečekali.

Polská jídla jsou často ze zelí, masa a uzenin


Polévky

Nejtypičtější polskou polévkou je barszcz (boršč), který obvykle je pouze vývar z masa a červené řepy, do kterého se dávají těstoviny zvané uszka nebo pyrohy plněné houbami a zelím. Žurek je taky typická polská polévka z chlebového kvásku podobná našemu (krkonošskému) kyselu. České kyselo je však hustší a aromatičtější. Patří do ní houby, vejce a také kousky klobásy. Poláci dávají často přednost i studeným polévkám. Ze smetany a řepy se podává studený chlodnik. Další polévky jsou flaki – dršťková polévka a krupnik – kroupová polévka s masem.

Boršč a pirohy

Polská studená polévka chlodnik

Hlavní chody

Bigos je pravděpodobně nejznámějším polským jídlem. Je to hustá směs z kysaného zelí, masa, klobásy, špeku, hub a někdy i toho, co „dům dal“. To vše se speče a poté dusí s omáčkou několik hodin. Pierogi (pyrohy) mají v polské kuchyni taky významnou roli. Jsou to vařené taštičky z nekynutého těsta, které se někdy poté smaží. Nejčastější jsou „ruskie pierogi“ plněné směsí z hub a zelí. Nabídka náplní je široká. Mezi slané náplně patří maso, mezi sladké zase tvarohový sýr nebo různé druhy ovoce. Kotlet schabowy je smažený řízek z vepřové kotlety a jako příloha se podávají brambory či bramborová kaše a zelný salát. Golabki je taštička, kde se směs mletého vepřového nebo hovězího masa a rýže zabalí do zelného listu a přelije rajskou omáčkou. Galonka je vepřové koleno s kysaným zelím a křenem. Ozór wołowy je dušený hovězí jazyk, ke kterému se přidává například švestková (povidlová) omáčka.

Polské jídlo bigos s klobásou

Polské jídlo Pierogi (pirohy)

Polské jídlo golabki

Polské smažené pierogi s cibulkou

Dezerty

Mezi oblíbená sladká jídla patří gofry, polská obdoba vaflí, posypané cukrem či se šlehačkou a ovocem. Pod pojmem naleszniky se skrývají palačinky. V Polsku jsou nejoblíbenější příchutí jablka. Poláci si také život osladí tvarohovým dortem sernik, či ovocným rosolem kysel (takové želé s kousky ovoce). Racuchy jsou smažené placky z kynutého těsto posypané cukrem a s ovocnou příchutí navrchu. Je to polská obdoba lívanců, ale má nepravidelný tvar. Faworki (boží milosti) jsou malé smažené placičky s dírkou posypané cukrem.

Polské lívance racuchy

Polský dezert kysel

Další typické speciality

Na svačinu se hodí zapiekanka, což je plátek bílého pečiva zapečený s nějakým. Je to podobné italské pochoutce bruschetta. Dalším menším teplým jídlem jsou placki ziemniaczane, což jsou bramborové placky podávané se zakysanou smetanou. Pasztecik szczeciński je smažené jídlo podobné koblize, které je naplněno masem. Bagel je kruhové pečivo nahrazující rohlík, které vzniklo v židovské komunitě.

Polské pečivo bagel

Polské pečivo bagel

Polský sváteční dezert faworki (boží milosti)

Nápoje

Mezi hlavní polské alkoholické nápoje patří vodka a o její původ se vedou s Rusy spory dodnes. V Polsku se nachází nemálo dobrých pivovarů. Mezi největší značky piva patří Źywiec, Tyskie, Lech či Zubr. Poláci mají rádi i různé likéry, pálenky a medovinu. Dámací pálenky se označují jako bimber. Medovinu nepijí jenom „přirozenou“ a horkou, ale také v létě studenou s ledem, citrónem a perlivou vodou. Netradičním nápojem z Polska a doslova zlatým hřebem je goldwasser. Je to sladký bylinný likér ochucený množstvím koření s částečkami skutečného zlata, které dalo nápoji jméno.

Co koupit v Polsku domů

Nejtypičtější věci, které se kupují v Posku a je možné jejich přeprava, jsou Krówky. Jedná se o polské karamelové bonbóny.

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.