fbpx

Skansen ve Stockholmu: otec všech skanzenů

Skansen Stockholm

Asi nejznámějším skanzenem na světě je právě stockholmský Skansen. Jeho jméno se stalo běžným označením pro muzeum pod širým nebem v mnohých jazycích včetně češtiny. Na prohlídku skanzenu si ponechte dostatek času, protože na ploše 300 000 m² se nachází asi 150 staveb. Ty napodobují život ve Švédsku v období od 17. do 19. století.


Skanzen byl otevřen roku 1881. Myšlenkou zakladatele tehdy bylo ukázat, jak vypadal život před industrializací. I když již o deset let dříve vzniklo podobné muzeum pod otevřeným nebem v Norsku, tento švédský se považuje za nejstarší skanzen fungující dodnes. Drtivá většina staveb ve skanzenu jsou originály svezené z celého Švédska, jeden pochází i z norského Telemarku. Pouze tři stavby jsou věrné kopie reálných předloh.

Skansen Stockholm – skanzen švédského venkova

Skansen Stockholm – tradiční švédský dům

V muzeu můžete obdivovat staré domy i farmy a selská stavení, obydlí Sámů z oblasti Laponska nebo ukázku tehdejšího skandinávského města. Své místo zde má větrný mlýn nebo zajímavý kostel Seglora. K tomu se všude předvádí lidová řemesla v tradičních krojích a je zde i plno zvířat. V místním zoo můžete pozorovat třeba medvědy, losy, soby či tuleně a také se můžete svézt lanovkou. Pokud hledáte místo, kde si koupit tradiční suvenýr ze Švédska, tohle je ideální místo.

Skansen Stockholm – ohrada se zvířaty

Skansen Stockholm – mapa areálu 

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.