fbpx

Pyramidenkogel: vyhlídková věž v Rakousku u jezera Wörthersee

Pyramidenkogel je oblíbený vyhlídkový vrchol se stejnojmennou vyhlídkovou věží s netradiční podobou. Z věže jsou nádherné výhledy na nedaleké jezero Wörthersee i velkou část Korutan, které zde máte jako na dlani. Pokud jste dobrodružné povahy, z věže můžete dokonce sjet po laně, a pokud ne, můžete se jen bavit sledováním odvážlivců.

Vyhlídková věž Pyramidenkogel


Vyhlídková věž na vrcholu Pyramidenkogel

Rozhledna Pyramidenkogel je vysoká právě 100 metrů a má netradiční tvar. Její modřínové sloupy mají spirálový zakřivený tvar, který dodává stavbě hravost, živost a autentičnost. Nemusíte se bát nekonečného stoupání, neboť na věž vede výtah s prosklenou kabinou. Po výjezdu nahoru se můžete kochat výhledy z jedné ze tří vyhlídkových plošin. Děti, ale i kdokoliv s trochou kuráže a vidinou zážitku, mohou sjet po 120 metrů dlouhé skluzavce. Pokud by to bylo málo, můžete z věže sjet na zavěšení na laně. Této atrakci se přezdívá „Fly 100“.

Na vrcholu Pyramidenkogel se nejedná o první takovou stavbu. V roce 1950 vznikla první, tehdy ještě jen 27 metrů vysoká rozhledna, která byla postavena ze dřeva. Roku 1968 byla nahrazena 54 metrů vysokou železobetonovou rozhlednou. Ta již byla vybavena výtahem a nabízela tři vyhlídkové plošiny, které utvářely na věži tvar pyramidy. V roce 2012 byla odstřelena, aby ji mohla nahradit současná moderní vyhlídková věž. Věž je ze dřeva a taky z oceli, ze kterých je vnitřní méně výrazná spirála a prstence svazující dřevěnou část konstrukce. Na vrcholku věže je 18 metrů vysoká špička stožáru.

Vyhlídková věž Pyramidenkogel a jezero Wörthersee

Za horších povětrnostních podmínek je možné mimo venkovní terasy si vychutnat výhledy i ze zasklených prostor. Přímo pod věží je budova, ve které se nachází restaurace, obchod se suvenýry a sociální zázemí.

Pyramidenkogel je uprostřed Korutan a dosahuje nejvyšší nadmořské v‎yšky 850 metrů nad mořem. V okolí se nachází mnoho zajímav‎ch míst. Za návštěvu jistě stojí jezero Wörthersee, které si z věže můžete krásně prohlédnout. Na břehu jezera je malebné poutní místo Maria Wörth, město Klagenfurt, park miniatur Minimundus a další.

Poutní místo Maria Wörth a hora Pyramidenkogel

Vstupné

Cena za vstupné (na rok 2020) je pro dospělého 14 € (cca 380 Kč), pro studenty a ZTP 10 € (cca 260 Kč) a pro děti do 15 let 6,50 € (cca 180 Kč). Děti pod 5 let mají vstup voln‎‎ý. Za skluzavku a „Fly 100“ se samozřejmě připlácí. Větší skupiny mají slevy, ale my při zájezdech na toto místo díky místní kartě vstupné vůbec řešit nemusíme.

Fly 100 na vyhlídkové věži Pyramidenkogel

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.