fbpx

Wroclaw: Památky a zajímavosti města knížete Vratislava

Město Wroclaw, neboli česky Vratislav, patří mezi nejvýznamnější a nejkrásnější polská města. Úplně tak polské ale není, protože v historii bylo součástí Pruska, Německa i Česka. Historické centrum se rozkládá na ostrovech a v okolí řeky Odry a snad každý průvodce potvrdí, jak je centrum bohaté na krásné stavby a památky. A víte, jaký unikát skrývá?

Vratislav – řeka Odra a Tumský ostrov


Kdysi zde byla křižovatka obchodních cest, na které se začali usídlovat lidé. V 10. století se ve spisech poprvé objevilo slovo Vratislavia. Jeho původ se někdy přiřazuje ke jménu českého knížete Vratislava. V té době bylo město součástí Českého království. Na ostrově řeky Odry zde stála česká pevnost, která však byla roku 990 dobyta polským knížetem Měškem I. Nedlouho poté zde bylo založeno vratislavské biskupství.

Wroclaw – centrum města a kostel svaté Alžběty (Polsko)

Významný pro město je rok 1138, kdy se stalo hlavním městem polského Slezska. Dalším milníkem historie města je rok 1327, kdy po uznání svrchovanosti českého krále Jana Lucemburského nad Vratislaví se stalo opět součástí českého státu. Dodnes tento krok připomíná postava českého lva ve znaku města. V 16. století byla Wroclaw dokonce nejdůležitějším obchodním centrem českých zemí.

Vratislav – městská radnice

Když Habsburkové prohráli válku o rakouské dědictví, byla Vratislav připojena roku 1742 k Prusku. Když město obsadil Napoleon, napomohl jeho velkému rozmachu. Nechal totiž zbourat hradby a přeplněné město se rozsypalo do okolí a začalo v expanzi. Město pak začalo patřit mezi nejdůležitější v Německu. Němci drželi město až do závěru druhé světové války, kdy se ho jako pevnost snažili držet do poslední chvíle. V rámci poválečného vyrovnání se oblast kolem Vratislavi stala součástí Polska a německé obyvatelstvo vystřídali noví obyvatelé z oblastí kolem ukrajinského Lvova či litevského Vilniusu, které zase připadly Sovětskému svazu.

Zimní Wroclaw – památky a zajímavosti města

Čtvrté největší město Polska leží kolem řeky Odry. Přes vodu ve městě vede 112 mostů a ostrovů je zde 12. Tím nejznámějším a nejvýznamnějším je Tumský ostrov, na který sahají úplné počátky osídlení. Kolem vody se nachází mnoho hezkých nábřeží, kam je možné si zajít odpočinout. Proto patří Vratislav do „prestižní“ skupiny měst s označením Benátky severu.

Wroclaw – ostrov Tumski a katedrála svatého Jana Křtitele (Polsko)

Město se může pyšnit zajímavým centrem, ve kterém stojí zástupy zachovalých historických staveb a památek. Samozřejmě nechybí ani mnoho muzeí. Okraj historického jádra je lemovaný pozůstatky vojenského opevnění. Pozorné oko si může všimnout, že vodní kanály a valy kolem historického jádra stále zobrazují tvar bastionové pevnosti, která zde byla. Ta totiž při pohledu ze vzduchu vytváří obraz složité hvězdy.

Wroclaw – trpaslíci

Na druhou stranu se Wroclaw stává moderním obchodním centrem. V roce 2012 zde byla postavena nejvyšší stavba celého Polska, mrakodrap Sky Tower. Skrze město vedou důležité železniční i silniční uzly a v centru je bohatá síť tramvajových tratí. Co se týče ekonomiky a bohatství, Wroclaw je druhé nejlépe hodnocené město Polska hned po Varšavě. Vzhledem k poloze není překvapivé, že se poměrně hodně obchoduje s Německem a Českem.

Wroclaw – pohled na město (Polsko)


Zajímavosti města

Tumský ostrov

Populární Tumský ostrov je vůbec nejstarší částí města. K prvnímu osídlení zde došlo už v 8. století. Kdysi to byl skutečně ostrov, ale později bylo jedno rameno řeky Odry zasypáno. Nacházejí se zde důležité církevní stavby i rozsáhlý park s arboretem.

Wroclaw – most na Tumský ostrov (Polsko)

Katedrála svatého Jana Křtitele

Monumentální Katedrála svatého Jana Křtitele je jedna z dominant centra města. Gotická katedrála proslula nejen svou okázalostí, ale i tím, že obsahuje nejvíc vitráží v celém Polsku. Vnitřní varhany jsou zase největšími v zemi. Výška věží je 98 metrů a stejně tak, jako další okolní stavby, i chrám sv. Jana Křtitele jsou postaveny z cihel.

Vratislav – katedrála svatého Jana Křtitele

Kostel sv. Alžběty

Kostel sv. Alžběty je další významná církevní stavba ve městě. Stojí na jednom z rohů Tržního náměstí (Rynek). Kostelu vévodí věž s výškou 91 metrů. Na věži, která je stejně jako zbytek chrámu tvořena z červených cihel, se nachází vyhlídková plošina. Na ni musíte zdolat 304 schodů po točitém schodišti, ale výhled za to stojí.

Wroclaw – kostel svaté Alžběty

Rynek (Trhové náměstí)

Malebný Rynek (Trhové náměstí) je hlavní historické náměstí v centru, které patří mezi největší v Polsku. Větší už je jen v Krakově. Ve středu náměstí stojí blok domů, kterým vévodí Stará radnice. Ta patří vůbec mezi nejzajímavější gotické stavby v Evropě. Hned vedle ní následuje rozměrná budova Nové radnice. Samotné náměstí poté lemují řady měšťanských domů s barevnými fasádami a bohatými štukovými výzdobami. Přes náměstí nevede žádná cesta, kudy by jezdila auta. O to víc místa tady zabírají venkovní hospůdky a kavárny.

Wroclaw – hlavní náměstí Rynek (Polsko)

Panorama Racławicka

Panorama Racławicka je nejnavštěvovanější zajímavostí ve městě. Uvnitř budovy ve tvaru rotundy se skrývá ohromné plátno zobrazující slavnou bitvu u Racławice, která byla jedním v prvních střetů při Polsko-litevském povstání proti ruské říši. Plátno je 114 metrů dlouhé a 15 metrů široké. Dojem dodá i umělý terén či osvětlení, které vytvářejí iluzi skutečné účasti na bitvě.

Wroclaw – Panorama Racławicka (Polsko)

Hala století

Impozantní Hala století je budova, která dostala Vratislav na mapu zajímavostí ze seznamu UNESCO. Hala byla stavěna v letech 1912 a 1913, kdy byla Wroclaw ještě součást Německa. Tehdy se totiž slavilo sté výročí od porážky Napoleona při bitvě u Lipska. Dnes budova slouží k pořádání koncertů, sportovních klání a dalším akcím. Součástí budovy je zajímavá expozice.

Wroclaw – hala století (Polsko)

Královský palác

Královský palác byl sídlem pruských králů, kteří zde v období od 18. do 20. století žili. Dnes tato barokní budova slouží jako Městské muzeum.

Wroclaw – zajímavosti města a památky

Sky Tower

Mrakodrap Sky Tower patří mezi nejosobitější stavby města a je jednou z dominant na horizontu Wroclawi. Byl postaven v roce 2012 jako nejvyšší stavba celého Polska. Výška mrakodrapu je 212 metrů a v jeho nejvyšších partiích se nachází vyhlídková terasa s nejlepšími výhledy na metropoli Dolního Slezska. Jinak se jedná o multifunkční budovu sloužící jako obchodní centrum či kanceláře.

Wroclaw – mrakodrap Sky Tower (Polsko)

Kam dál?

Podívejte se na naše poznávací zájezdy do Polska.

3.8 6 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.